Modrac Lake near Tuzla/ Jezero Modrac kod Tuzle
On our way back home to Brcko (from Montenegro) , we stopped on Modrac lake to meet my hubby's cousin and his family. They took us to a restaurant called Robinson. It looked very rustic, like real place of Robinson Cruso - all built with wood and palm leaves; there was even a ship placed on the side of lake, to make the whole story believable.
For dinner we had great platter of local fish and some much-loved ushtiptci. I got more than I bargained for; a huge hornet flu into my glass, so I got another (small) bottle of wine for free.
Ushtiptci / Uštipci
Upper row SR flour, Lower row Yeasted dough
Gornje su sa praskom za pecivo, donje sa kvascem
Ushtiptci are basically fried bread dough; kind-of savoury version of doughnuts They're usually eaten for breakfast, as snack or as entree served with sour cream and cheese.
Any plain (white bread) dough can be used - proven dough is cut, stretched and fried in hot oil.
For a quick method, self raising flour and yogurt is mixed with sparkling water, rolled, cut and fried.
I prefer more ones with yeasted dough .
Ingredients ( for quick ones with SR flour)
2 cups SR flour
1/4 cup yogurt or buttermilk
1 tsp salt
sparkling water (cca 1/2 cup); or plain water with a tsp of vinegar
Oil for frying
Method:
Mix all ingredients; knead slightly. Dust working surface and roll out the dough to thickness of 1,5 cm. Cut into squares (or other shapes) and fry on medium high both sides, a couple at a time (oil must be deep enough - at least 3 cm). Repeat with the rest.
Sprinkle with salt (optional) and enjoy while warm.
Restaurant 'Robinson'
Na putu nazad u Brčko (iz Crne Gore), zaustavili smo se na Modračkom jezeru da se nadjemo sa dragim rodjacima. Odveli su nas u restoran 'Robinson'. Restoran je izgledao veoma rusticno, bas kao pravo Robinzonovo mjesto. Sagradjen je od drveta i palminog lisca, cak je i jedan jedrenjak bio postavljen na obali jezera, kako bi cijeli dozivljaj bio sto ubjedljiviji.
Za veceru smo imali ogromnu servu lokalne ribe, a za predjelo ustipke. Ja sam dobila vise nego sam narucila - u vino mi je uletio ogroman strsljen, tako da su mi donijeli jos jednu (malu) bocu vina.
U Bosni se ustipci prave na 2 osnovna nacina - Bilo koje tijesto za bijeli hljeb / kruh moze biti upotrijebljeno (odrezano /otkinuto i isprzeno), ili se umijesi brzo tijesto sa praskom za pecivo. Uvijek se serviraju sa kajmakom (i sirom) .
Evo recepta za ovu brzu verziju!
Potrebno:
2 solje brasna sa praskom za pecivo (samodizajuce)
1/4 solje jogurta ili tecnog kiselog mlijeka
1 k soli
oko 1/2 solje kisele vode (ili obicna voda sa 1 k sirceta)
ulje za przenje
Nacin:
Umijesite tijesto, razvaljajte ga na 1,5 cm i izrezite na zeljene oblike. Przite u srednje vrelom ulju (mora biti bar 3 cm duboko) obje strane. Pospite sa malo soli (po zelji) i servirajte toplo.
Hornet in my glass / Stršljen u mom vinu
::plonk::
ReplyDeleteI would KILL for some ustipci right about now. Okay, okay, fiiiiine, maybe not kill but...I'd love to devour some after the underwhelming lunch I had at work (a chicken/vegie wrap that wsan't "wrapped" but a big ol' mess, and it tasted beyond average...bleargh).
Do sad licno nikad nisam pravila ustipke jer ih je mama uvijek pravila...moram sama probati i tvoj recept definitivno zvuci super...djeluje mi dosta jednostavno!
Meni je ovo prefino, slično nešto mi je radila baka :)
ReplyDeleteUštipke sam nekoliko puta probala i posebno su mi dobri servirani sa kajmakom ! Hvala ti na receptu za brzu verziju koja uvijek dobro dođe.
ReplyDeleteUh, ovo sa stršljenom nije baš ugodno, ali srećom nije pokvarilo cijeli doživljaj !
Stršljeni su jako opasni, srećom ovaj se samo htio fotkati i malo napiti ;-)
ReplyDeleteUštipci s kajmakom zvuče odlično, a sigurna sam da bi mi se svidio i Robinzonov kutak.
mmmmm Ustipke mi je Mama za dorucak stalno pravila, najvise ih volim s kajmakom!! A Modracko Jezero je blizu moje Tuzle!
ReplyDeleteMoram probat i ovaj tvoj recept s jogurtom kiselom vodom :-)
Nista bolje od ustipaka sa kajmakom.
ReplyDeleteUštipci su divni. :) Moraću da ih isprobam.
ReplyDeleteKakav dobar naziv restorana, a porudžbina odlična. Uštipke obožavam a najslađi su mi kad se svi kao pilići sjatimo kod suprugovih i onda se ispeče tona. Kad svekrva pita šta ćete za večeru, svi u glas, uštipke!
ReplyDeleteBaš krasna robinzon avantura, osim stršljana, al lijepo od njih da su nadoknadili tu nezgodicu.
ReplyDeleteUštipke obožavam, s kajmakom pogotovo, savršeni su mi za večeru, nekad budu s nečim slatkim, nekad sa slanim, pašu u bilo kojoj varijanti.
I really enjoyed our tour today and that Ushtiptci looks so good; never heard of this before. This is why i love to visit you.
ReplyDeleteRita
lovely presentation ..
ReplyDeleteTasty Appetite
Estupenda receta me gustan los fritos ,abrazos y abrazos.
ReplyDeleteStvarno nema bolje stvari od mlakih uštipaka sa kajmakom...
ReplyDelete...divni uštipci...moja mama ih radi na razne načine, razno tijesto zamijesi...i uvijek ispadnu svršeni...moram priznati ja nikad nisam napravila uštipke... :))
ReplyDelete...ovo je restoran baš po mom ukusu... ;) :)