Ingredients:
3 medium eggplants
1 cup chicken or vegetable broth / soup
1 tsp oil
1 onion, diced
2-3 garlic cloves, chopped
1 stalk (large) celery, chopped
1 carrot, grated
500 g lean beef mince
1 can diced tomatoes
1/4 cup tomato paste
3-4 parsley springs, chopped
4-5 basil leaves, thorn
salt, black pepper
3 tbs Parmesan, grated
3 tbs Mozzarella, grated
Method:
Slice eggplant into 7-8 mm slices, put them into a saucepan, pour broth on it, and weigh with a smaller plate; cover and cook (or microwave) for 10 minutes. Drain well.
Heat oil in a large pan, cook onion, garlic, vegetables and mince for 5-6 minutes. Add all other ingredients (except cheese and eggplant) cover and cook for 10 minutes.
Grease an ovenproof dish with oil spray. Arrange a layer of eggplant slices on bottom, sprinkle with 1 tbs parmesan. Spoon mince mixture, sprinkle another tbs of parmesan and cover with other half of eggplant. Place in oven preheated to 180*C; cook for 20 minutes. Sprinkle final tbs of parmesan and all mozzarella on top and return to oven to melt (5-6 min). Take out and slice into 4. Enjoy!
Ready for oven / Spremno za rernu
Musaka od Patlidžana - nisko-kalorična verzija
Cini 4 obroka, 5 poena svaki. Zadovoljavajuci obrok!
Potrebno:
3 patlidzana srednje velicine
1 solja pileceg ili povrtnog bujona / supe
1 k ulja
1 crveni luk sjeckan
2-3 cena bijelog luka, sjeckana
1 prutic celera, sitno sjeckana
1 mrkva, rendana
500 gr nemasnog mljevenog mesa
1 konzerva sjecenog paradajza
1/4 solje gustog paradajz pirea
3-4 vrha persuna, sjeckana
4-5 listova bosiljka, iskidana
so i crni biber
3 K parmezana, rendanog
3 K mocarele, rendane
Nacin:
Isjecite patlidzane na 7-8 mm reznjeve, stavite u lonac / serpu, uspite supu i pritisnite manjim tanjirom. Kuhajte 10 minuta (moze i u mikrovalnoj). Ocijedite dobro.
Zagrijte ulje, proprzite luk i ostalo povrce, ubacite meso i dinstajte mijesajuci. Dodajte sve ostale sastojke (osim sira i patlidzana), poklopite i kuhajte 10-ak minuta.
Nauljite posudu za pecenje, poredajte reznjeve patlidzana na dno, pospite sa 1 K parmezana, zatim ubacite mjesavinu sa mesom. Pospite drugom kasikom parmezana, zatim postavite drugu polovinu reznjeva patlidzana na vrh. Stavite u zagrijanu rernu (180*C na oko 20 minuta. Zatim izvadite pospite sa preostalim sirom i vratite u rernu da se otopi (5-6 min). Izvadite i izrezite na 4 dijela. Prijatno!
Ah Jasna pa ima li st alepse od oovoga!!
ReplyDeleteNice different dish, might be I'll try a vegetarian version of it..
ReplyDeleteThis looks hearty, delicious yet very healthy!
ReplyDeleteОбичам тази мусака..........Малко е тежичка,но пък си заслужава човек да се жертва:))))))))))Прекрасни снимки,Ясна!
ReplyDeleteZa Božić se mogu kontrolirati, isto tako i za doček, ali nekako na Novu godinu, kad svi gosti koje očekujem odu navalim na ostatke kolača i obično pretjeram. Nakon toga slijedi par dana lagane hrane i sve je opet u normali.
ReplyDeleteMeni ova musaka djeluje kao prava gozba!
I just need to eat healthier!
ReplyDeleteSviđa mi se recept,ostaje da se isproba, ali mi se naročito dopadaju fotografije i ova predivna posuda u kojoj si spremala musaku.Ima li vrućine? :-)
ReplyDeleteI ja sam trenutno u slicnoj fazi. Super mi je ova musaka. Mislim da patlidzan uspjesno mijenja krompir ili tjesteninu. Odlicno izgleda :)
ReplyDeleteOdlično! volim musaku, a i patlidjane, mislim da bi mi ovo baš pasalo.
ReplyDeletePredivne fotke!
hi jasna, outstanding recipe. never seen one like this, bookmarked with thanks.. this is a new egg plant recipe for me, the ingredients superb.. cheese too :)
ReplyDeleteOdlično! Ja bih samo umesto mesa stavila pečurke ili tako nešto...
ReplyDeleteNew to me,looks delicious!
ReplyDeleteJoin EP event-Nutmeg OR Parsley @ Chef Mireille's Global Creations
Samo još da preživim rođendan pa idem na dijetu i čiščenje od slatkiša-
ReplyDeleteI sa dijetom i bez nje ovo mi je odličan obrok. Musaka je super i rado je bilježim !
ReplyDelete