What I like about this kind of frying is that batter stays crisp and not oily at all. Good, popular Indian recipe.
Ingredients:
125 g chickpea flour (gram flour)
1 tsp salt
1/4 tsp (+,-) chilli powder
2/3 cup water
1 green chilli, finely chopped (optional)
1 tbs coriander leaves, chopped finely
1 tsp ghee (or butter), melted
-selection of vegetables (spinach leaves, onion rings, boiled potatoes, thin slices of eggplant...)
(I used 2 sliced onions, sliced broccoli stems and boiled, sliced potatoes)
-oil for frying
Method:
Mix first 3 ingredients with water into a smooth paste; let it rest for 30 minutes. Add all other ingredients, stir well. Heat oil in a heavy bottomed pan. Dip prepared vegetables into batter, coat well and place in hot oil. fry until golden brown, then take out and place onto absorbent paper. Repeat with the rest of veggies. Serve hot.
Pakora - Pohovano povrce na Indijski nacin
Ono sto mi se dopada u ovom receptu je to da masa za pohovanje nakon przenja ostane hrskava i uopste ne upije ulje. Dobar Indijski recept, koji je popularan sirom svijeta.
Potrebno:
125 gr brasna od slanutka / leblebije
1 k soli
1/4 k (+,-) praha ljute papricice
2/3 solje vode
1 zelena papricica (po zelji), sitno sjeckana
1 K lisca korijandera, sitno sjeckana
1 k masla (ili maslaca), otopljenog
- povrce za prziti (listovi spinata, krugovi luka, kuhani krompir, tanko rezani patlidzan...)
(ja sam koristila luk, krompir i rezane drske brokolija)
- ulje za prziti
Nacin:
Pomijesajte prva 3 sastojka sa vodom, ostavite pola sata. Umijesajte ostale sastojke, dorbro promijesajte. Zagrijte ulje , umacite povrce u pripremljenu masu i przite dok ne postane zlatno zuto. Ponovite sa ostalim povrcem. Sluzite dok je vruce.
I love pakoras with tea... Aw how I am craving for tat plate...
ReplyDeleteKako mi je super ovo, hvala za recept :)
ReplyDeleteI so mocuh like this type of food, perfect!
ReplyDeleteBlog about life and travelling
Blog about cooking
Izgleda odlično, a mislim da ce i posluziti jer je ovo dobar nacin da se zamaskira povrce koje on bas ne ljubi;)
ReplyDeleteUspjela sam nabaviti brašno od slanutka, pa iako nisam ljubitelj pohanja, ovo možda isprobam jer zaista izgleda primamljivo.
ReplyDeleteHi Jasna, I love Indian food, excellent suggestion, looks delicious!
ReplyDeleteNice weekend, kisses :)
Sjajna kombinacija, baš se veselim isprobati.
ReplyDeleteLepa ideja :)
ReplyDeleteOh, I simply love it and your picture makes me so hungry :)
ReplyDeleteZanimljiv recept za pohano povrće, svidja mi se!
ReplyDeleteSad ćeš se nasmijati - pogledom na prvu fotku sam zaključila da su oni kolutići na desnoj strani lignje :D
ReplyDeleteZanimljiv način za pripremu povrća, a super mi je što si koristila npr. stabiljike brokule, odnosno dio koji često bude zanemaren
Vidim da je Tamarina asocijacija bila ista kao i moja, pomislila sam na lignje :) ali čim sam pročitala sve je jasno, povrće u hrskavom omotaču od slanutkovog brašna, jako dobro zvuči i baš mi je primamnjivo !
ReplyDeleteI love the idea of using chickpea flour to make the frying batter.
ReplyDeleteObožavam povrće, a ovo tako lijepo hrskavo izgleda da bi stvarno vrijedilo isprobati!
ReplyDeletePozdrav Jasna!
hi jasna, bookmarked with thanks for sharing.. i have always been surfing for a good recipe on how to get crispy results like this.
ReplyDeleteGreat recipe !
ReplyDeleteMy parents are from Slovakia and I'm bilingual raise.
When I read the in Bosnian written part, I understand almost everything. It's really funny that a lot of words look like each other :)