World is functioning, thanks to good will people - those who want to help strangers.
As known, I accidentally deleted some of yours (much wanted) comments, and was devastated when realised it's impossible to retrieve them. I posted call for help in blogger forum, and there was a person willing to answer.
Peter McC kindly sent links of my posts with your comments. I wouldn't be able to resolve this mess by myself (neither my teenage boy could help). So, Thank you Peter once again!
I will be very careful next time when deleting spam comments!
Ingredients:
500 g Milk coffee biscuits (or similar)
2 cups cold milk
250 g butter, very soft
3 egg yolks
8 tbs icing sugar
130 g chocolate (65% cocoa), melted
130 g hazelnuts (walnuts, almonds, or any other nuts), ground
1/2 cup dried fruit (sultanas, apricots, cranberries...), chopped
2-3 tsp Rum (or Kahlua, Frangelico, or any other liqeur...)
Icing:
3 egg whites
9 tbs sugar
3 tbs water
Grated chocolate, for sprinkling
Method:
Break biscuits into quarters, put them in a bowl and spoon milk and rum over them, mixing gently.
In another bowl, mix butter, egg yolks and sugar until smooth and fluffy. Add chocolate, fruit and nuts. Fold in milk-biscuit mix gently.
Spoon it out on a serving dish, shaping a dome. Refrigerate.
For icing-
Put sugar and water to boil, until sugar melted and syrup formed.
Beat egg whites with a mixer, until soft peak forms. Pour syrup into it, while still hot and beat for another 5 minutes. Decorate the dome with icing, and sprinkle with shaved/grated/melted chocolate (or Nutella). Refrigerate for 2 hours before serving.
Brza Kasata
Svijet funcionise zahvaljujuci ljudima dobre volje - onima sto su spremni pomoci strancima.
Kao sto je poznato, slucajno sam ponistila neke od vasih (veoma zeljenih) komentara, pa sam bila veoma razocarana kad sam shvatila da ih ne mogu povratiti. U blogger forum sam poslala molbu za pomoc, gdje je bila osoba voljna reagovati.
Peter McC je ljubazno odgovorio i poslao linkove sa vasim komentarima. Sama ne bih mogla razrijesiti ovakvu situaciju, a ni moj srednjoskolac mi nije mogao pomoci.
Prema tome, hvala Peter jos jednom. Sljedeci put cu biti jako pazljiva pri ponistavanju 'spam' komentara.
Potrebno:
500 gr petit (ili sl.) keksa
1/2 l mlijeka
250 gr maslaca ili margarina
3 zumanjka
8 kasika secera u prahu
130 gr cokolade, 65% kakao, istopljene
130 gr ljesnika, pecenih i mljevenih (ili drugih orasastih plodova)
po zelji grozdjice, zele bombone, sjeckane susene kajsije…
2-3 kasicice ruma (ili nekog drugog likera)
Za ukrasiti-
3 bjelanjka
9 kasika secera, uspinovan sa
3 kasike vode
malo ribane/ topljene cokolade (ili Nutela)
Priprema:
Izlomite keks na cetvrtine, te ga polijte (kasika po kasika) sa 1/2 l mlijeka u koje ste ubacili rum. Promijesajte i ostavite sa strane.
U drugu posudu izmijesajte pjenasto maslac sa secerom, pa dodajte zumanjke.
Ubacite cokoladu, suseno voce i ljesnjake te promijesajte.
Sastojke iz obje posude izmijesati, pa prevrnuti na tanjir za sluzenje (mozete oblikovati bilo koju formu). Staviti u frizider.
Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, pa im u mlazu dodati vrucu uspinovanu masu od vode i secera (Ja jos malo ‘dokuham’ na pari). Mutiti jos par minuta, a zatim ukrasiti tortu.
Prije sluzenja jos rashladiti (2 sata) u frizideru.
I meni se blog ovih dana cudno ponasa, ne mogu da vidim sve objave, samo mi se po jedna pokazuje. Mislila sam da sam nesto opet zbrkala, ali na forumu sam pronasla da nisam jedina. U svakom slucaju, cekajuci da se taj problem resi, vrlo rado bih se posluzila tvojom torticom, koju sam ranije cesto pravila :))
ReplyDeleteОбичам този тип десерти....:бързи за приготвяне и безкрайно вкусни!поздрави,Ясна:)!
ReplyDeleteJaca super je kastata, prava letnja!
ReplyDeleteit looks so good! and it's not complicated-good recipe!
ReplyDeleteKako bi mi to napravili, da ti pripremiš te svoje divne slatkiše, a ja ih samo izvadim iz ekrana? :-)) Ipak je, mislim lakše vratiti komentare :-)) Ako uspijem napraviti kasatu po tvome receptu, obavezno javim :-) Danas je kod nas praznik, i uzela sam slobodno za sutra i prekosutra. Znači, vremena imam dovoljno :-))
ReplyDeleteI love no bake recipes! It looks amazing Jasna!! Thanks for sharing.
ReplyDeleteHave a nice day,
M
Dobar recept za ljeto :) Krano si je ukrasila, jednostavno, a efektno.
ReplyDeleteIt looks very similar to our traditional cake that we make actually with condensed milk :) delicious!!
ReplyDeleteI am glad that you were able to retrieve all the deleted comments.
ReplyDeleteThe cake looks so beautiful!
Bravo za Petera! :) Cassata izgleda odlično, lijepo si ju ukrasila.
ReplyDeleteCassatu obično gledam u duguljastom obliku pa mi je izgled torte novitet. U svakom slučaju, fina poslastica nakon stresnog tjedna. Drago mi je da je Peter pomogao i da su komentari opet na blogu!
ReplyDeleteThat's great, Jasna. And thanks for the warning...about deleting spam comments.
ReplyDeleteYour cassata looks fantastic, I might have to do it this Summer...
ela h.
Gray Apron
Nisam je nikad radila, djeci bi se sigurno svidjela
ReplyDeleteKasata je odlična i drago mi je što su među nama ljudi kao što je Peter !
ReplyDelete