.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
04 December 2011
Creamy Carbonara
Every now and then we have only time to cook something very quickly. This recipe saves you time and money, but doesn't compromise the taste.
Ingredients:
375 g spaghetti (or other dry pasta), cooked al dente
2 tbs olive oil (or butter)
1 onion, chopped
2 garlic cloves, crushed
120 g bacon, chopped (Turkey 'bacon' is OK instead)
250 g mushrooms, sliced
300 ml thickened cream
1/3 cup white wine
1/4 cup Parmesan, grated
salt and white pepper to taste
Method:
Heat oil (butter) in a pan, cook onion, garlic and bacon. After 3-4 minutes add mushrooms; cook until soft. Pour cream and wine over, stir. Cook until slightly thickened. Sprinkle Parmesan on top and check the taste. Mix in prepared pasta; sprinkle with more Parmesan
Kremasta 'Karbonara'
S vremena na vrijeme se desi da moramo nesto skuhati na brzinu, jer nemamo mnogo vremena. Ovaj recept nam stedi vrijeme i novac, ali ne zakida na ukusu.
Potrebno:
375 gr spageta ili druge tjestenine, kuhane
2 K maslinovog ulja (ili maslac)
1 crveni luk, sjeckan
2 cena bijelog luka, protisnutog
120 gr mesnate slanine, sjeckane (moze 'slanina' od purice / ćurana)
250 gr sampinjona, sjeckanih
300 ml slatkog vrhnja
1/3 solje bijelog vina
1/4 solje ribanog Parmezana
so i bijeli biber, prema ukusu
Nacin:
Skuhajte tjesteninu prema uputsvu na paketu.
U drugoj posudi zagrijte ulje (maslac) pa proprzite oba luka i slaninu. Nakon 3-4 minute ubacite sampinjone, i przite dok ne omeksaju. Uspite vrhnje i bijelo vino; kuhajte dok se malo ne zgusne. Provjerite ukus, zacinite ako je potrebno. Pospite Parmezanom i umijesajte tjesteninu. Dodajte jos Parmezana pri serviranju.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ясна,много обичам паста.Твоята е станала много сочна и хубава.Наздраве!
ReplyDeleteDivota. Migla bi živeti na testenini i ovakvim umacima. ovo je fenomenalno pošto jako slično spremam ovaj sosić.
ReplyDeleteBas je fina!
ReplyDeleteLove your version and now added to ny menu for this week.
ReplyDeleteRita
Ja obožavam testenine i svakakve sosove, a karbonaru jedem tek od skoro, sve sam mislila da je to nesto zbrckano, a kada sam okusila... mmm, vise je ne menjam nikako! Belo vino nisam dodavala, a vidim ti tako pravis... probam i to:)
ReplyDeleteJasna, lepo si ti ovo upakovala i bas se vidi da je kremasta u potpunosti:)
Odlična testenina! Nešto slično pravim, a moje dete je uporno zove "makarone u belom sosu" i prosto ih obožava. A ko ih ne voli - mirišu i kroz ekran....
ReplyDeletesinoc sam jela pasta carbonaru klasicnu/restoransku,ali ovu 'tvoju kremastu' moram spremiti sama..sudeci po sastojcima,belo vino plus,po mom je ukusu,
ReplyDeletehvala, draga na divnom receptu,veliki pozdrav
veliki sam ljubitelj pašte ali carbonara mi se nije svidjela!!ova tvoja verzija se prilično razlikuje od originala, možda je ipak isprobam
ReplyDeleteWowww ....una carbonara cremosa luce espectacular,me encanta,abrazos.
ReplyDeleteovo je stvarno obogačena verzija carbonare, odlično
ReplyDeletehi Jasna, never knew you can put white wine in carbonara..does it have much difference...
ReplyDeletehave a wonderful day
Ovo uvijek volim, zapravo volim tjesteninu u svim mogućim kombinacijama, a carbonara mi je jedna od dražih, odlično !
ReplyDeleteUvek sam za testenine, na razne načine! Odlično izgleda!
ReplyDelete