19 June 2012

Why We All Should Bake Our Own Bread



 Following prices for bread and flour represent Australia (Sydney), but similar savings are, I believe, achievable anywhere in the World. 
So, why should we bake our own?
1 kg of flour  costs $2 ($1 if you buy bulk pack - 10-12 kg); for making 1 basic loaf you'll need around 375g -500g flour (+ a bit of salt, oil, sugar, yeast) and some of electrical power. If you're smart and bake 2 or more loaves (or use oven while baking something else),  you will save even on electricity bill.  That means you save around $2 for each loaf of bread (if a loaf of bread is $ 2,5 - 3) - that's $730 saved each year, if you buy a loaf a day.
Don't forget that you getting some extras - taste and smell of freshly baked goods, preservative free food, less calories (usually)...
So, why not invest in a Bread maker - it will pay off (I bought mine from Ebay for $20, and use it mostly for making dough / kneading.)
Here are some links for bread recipes I already posted:
Austrian Farmer's Bread
Milk Rolls (Kifle)
Corn Bread
Quick Sour Dough Bread
Afghani Bread (flat bread)
Russian Black Bread
How to make different shapes of bread
Canned Bread
No Knead Bread - Ciabatta

All bread recipes posted by now



Zasto svako od nas treba mijesiti kruh / hljeb 


Cijene za Hljeb / kruh i brasno koje slijede, predstavljaju Australiju (Sydney), ali se slicne ustede, ja mislim,  mogu postici bilo gdje u Svijetu.
Onda, zasto svako od nas treba peci domaci?
1 kg brasna kosta oko $2 (1 dolar ako kupujete brasno u vecim kolicinama); za jednu srednju veknu trebate oko 375 -500 gr brasna (+malo soli, secera, ulja i kvasca) i malo struje. Ako ste pametni pa pecete 2 ili vise vekni (ili koristite rernu dok pecete nesto drugo), ustedicete cak i na struji. To znaci da ustedite oko $2 svaki dan (ako vekna hljeba / kruha kosta 2,5- 3 dolara) - to je $730 ustede svake godine, ako kupujete 1 veknu dnevno.
Ne zaboravite ono najvaznije - dobijate ukus i miris svjeze ispecenog domaceg kruha, koji je bez konzervanasa i obicno nosi manje kalorija od kupovnog...
Evo linkova za recepte hljeba / kruha  koje sam vec objavila :
Austrijski Seljacki Kruh / Hljeb
Mlijecne Kifle
Kukuruzni Hljeb
Brzi Kruh sa ukusom kiselog tijesta
Avganistanski hljeb
Ruski Crni Kruh
Razliciti oblici za Hljeb
Kruh Pecen u Konzervi
Hljeb bez mijesenja - 'Ciabatta'


Svi recepti za hljeb / kruh do sada napisani


19 comments:

  1. Mmmmmmm, homemade bread!

    ::drool::

    Also, you've been missed around these here parts! :-)

    ReplyDelete
  2. Rijetko jedemo kruh, ali kad znam da će nam trebati kruh najčešće ga sama ispečem. Ne čak ni toliko zbog uštede, nego više zbog toga da znam što jedemo. U posljednje vrijeme trgovci moraju istaknuti sve sastojke pekarskih proizvoda i jednostavno ne možeš vjerovati što se sve stavlja u njih.

    ReplyDelete
  3. Zavidan opus, ne znam u što bih prije zagrizla :) Ja bih rado da stižem peći kruh, ali nažalost češće ga kupujemo, a onda kad ga ispečem ili kakva peciva, nestanu prije nego se pošteno ohlade :)

    ReplyDelete
  4. ceo asortiman izgleda predivno :))))
    Volela bih da imam više vremena da češće sama pečem hleb.

    ReplyDelete
  5. Apsolutno se slažem da je domaći kruh bolji. Kad stignem nastojim ispeći bilo šta ili pecivo, ili focacciu ili kruh...

    ReplyDelete
  6. najradije bi domaći kruh jela svaki dan ali nikako da nađem vremena da mu se posvetim, već duže razmišljam o kruhu bez mješenja!

    ReplyDelete
  7. Yeah, but laziness sometimes, no many times makes me to buy.

    ReplyDelete
  8. hi jasna, seriously i should start making my own bread, mainly for health sake. economically viable too.. bookmarked this with thanks. appreciate the extra links here. have a nice day.

    ReplyDelete
  9. Odlican post, Jasna. Slazem se s tobom, svi bi trebali peci. Pored sto je ukusniji sigurni smo u namirnice koje su utrosene.

    Ovdje je kruh dosta skup ( 25- 30 dkk) ako je iz pekare. Jeftiniji su oni pakovani u kesama, ali nisu ni nesto posebno.

    ReplyDelete
  10. Making our own bread not only is economical but also healthy too..very useful eye opener,Jasna:-)

    Ongoing Events at(Erivum Puliyum)-
    1. The Kerala Kitchen(June'12)

    2.EP Series-Basil OR Cardamom

    ReplyDelete
  11. Ne znam zašto me svi gledaju čudno kad kažem da umijesiti hljeb i nije neki naručito težak posao. Na žalost, u zadnje vrijeme stalno ga kupujem, a unazad par godina sam mijesila razne varijante, kombinovala brašna i sjemenke. Ovdje kod nas vlada neko ubjeđenje da se ne isplati praviti domaći hljeb jer se troši struja, poznajem ženu koja rernu koristi kao kutiju za hljeb, izuzetno je rijetko koristi. Muž mi stalno "prijeti" da će mi kupiti aparat za pečenje hljeba, ali nikako da dođe na red. Inače sam mišljenja da je najlošiji domači hljeb bolji od najboljeg kupovnog.
    Mi imamo naše brašno, ali nije organsko jer svekar pršće pšenicu svim i svačim, prsko bi više da mu mi ne "zatvorimo slavinu" i odbijemo da kupimo još tih otrova. Naši seljaci nemaju baš razvijenu svijest o štetnosti tih "prskalica", kad slučajno čujem ragovor između par poljuprivrednika, uhvati me takva panika i paranoja da ne bih jela danima.

    ReplyDelete
  12. You are right and especially if the bread looks as good as this. Must be lovely.

    ReplyDelete
  13. Mi ne jedemo puno hljeba tako da slice kupujem i da, bude skuplji i od $3 jer onaj jeftiniji mi nije dobar,nema punocu koju moji vole,ali cesto pravim hljeb u raznim oblicima bas iz razloga sto vole ponijeti sendvice ili navece ako se dugo sjedi pojedu /djeca/ toli sendvic.
    eriod i corbe su svakodnevno na stolu,pa tako uz njih bude ili hljeb ili pogacice,koje se naprave za tren..meni licno nije tesko umijesiti mnista,vise me mrzi ici do trgovine !
    akjo rerna pece,tada se malo i zagrijemo zar ne ??!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Htjedoh reci da je zimski period..oh gresaka ali mi je mrsko brisati :)

      Delete
  14. E, tvoji recepti za hleb, to sam isprobala, a meni je omiljen onaj austrijski, a sećam se da su gosti bili oduševljeni jevrejskim hlebom. Ni meni nije jasno zašto se tolika gungula diže oko pravljenja domaćeg hleba. Nema tu mnogo posla, ali si vezan za kuću. Rerna peče sama.

    ReplyDelete
  15. Volim domaći kruh i pečem ga kad stignem.Kupovni izbjegavam jesti, ali ponekad sam prisiljena obzirom da ne stižem ispeći svoj. Svakako glasam za domaći.

    ReplyDelete