14 November 2012

Montenegro and Njegus pizza

Through Montenegro 

Njegus Pizza

During my  travelling in September and October, I was most looking forward to visiting Podgorica, capital of Montenegro. I spent a few years of my childhood  there, starting primary school and carrying best memories from that city (it was called Titograd at that time).
On our way (from Korcula to Podgorica) scenery was unforgettable; especially around Boka Kotorska.
We stopped in a small city called Morinj for lunch. The restaurant ('Catovica Mlini') was set in an old mill with beautiful surroundings. The owner obviously had great eye for details and didn't mind spending a lot of money to fulfil his dream.
We arrived in Podgorica in the afternoon, had a quick shower and got out for an evening walk. I enjoyed seeing this beautiful city and sensing the smells from old conifer trees and Moracha river.
For dinner we had 'Njegus pizza' - with fresh local toppings like Njeguska prsuta, Montenegrin kajmak and olives. (Njegusi is a village where Petar Petrovic Njegos, great poet and philosopher of Montenegro  was born. I don't know if pizza got the name from that village and it's prosciutto, or from famous poet.)

Ingredients:
Oregano 
Prosciutto
'Kajmak' (very heavy cream-cheese-like salty spread)
Olives
Tomatoes
Method
Spread passata onto base, sprinkle with oregano; bake for 10-15 minutes. Place fresh ingredients on top, cut into wedges and enjoy!


Boka Kotorska


Restaurant  'Catovica Mlini' (Morinj) 


Podgorica

Crna Gora i Njeguševa Pizza

Za vrijeme moga putovanja u septembru i oktobru, najvise sam se radovala posjeti Podgorice. Tamo sam provela nekoliko sretnih godina moga djetinjstva, krenula u skolu i ponijela sa sobom divne uspomene. Tada se Podgorica zvala Titograd.
Prirodne ljepote (od Korcule do Podgorice) su bile nezaboravne, posebno oko Boke Kotorske. Zaustavili smo se u Morinju, nabasavsi na tablu na kojoj je pisalo Konoba 'Catovica mlini'. Bio je to restoran postavljen na divnom imanju nekadasnjeg mlinara. Sadasnji vlasnik ocito ima mnogo smisla za detalje i ne zali novac na izgradnju njegovih snova.
U Podgoricu smo stigli predvece, na brzinu se istusirali  i izasli u vecernju setnju. Uzivala sam gledajuci ovaj lijepi grad, i udisuci mirise starih cempresa i Morace.
Za veceru smo narucili "Njegusevu picu', sa lokalnim proizvodima: Njeguska prsuta, Pljevljanski kajmak i crne masline. (Njegusi su mjesto gdje je poznati Petar Petrovic Njegos bio rodjen. Nisam sigurna je li pica dobila ime po selu i prsuti ili po slavnom poeti i filozofu.)

Sastojci:
Origano
Prsuta
Crnogorski kajmak (oko 60-70% masnoce, zasoljen)
Crne masline 
Paradajz
Nacin:
Premazite podlogu paradajz sosem, pospite origanom i ispecite. Postavite svjese ostale sastojke po povrsini, isjecite i uzivajte.

22 comments:

  1. E, da znaš da ću da pravim Njegušku picu - pršut imam, ostalo ću improvizovati. Što će moje dete da se obraduje - deklariše se kao Crnogorac, što de facto i jeste, doduše, jer je moj bivši svekar odande. Kako god, u ovoj crnogorskoj pici ću i ja uživati :-)

    ReplyDelete
  2. Ćatovića Mlini su najpoznatije mesto za klopu u Boki i super ste tamo nabasaali. ja sam godinama letovala u risnua to je blizu ali nisam tamo svraćala. Divnog li putovanja, ali dalekog sa drugog kraja sveta.

    ReplyDelete
  3. Lepo putovanje Jasna!Volim da idem u Boku.Ja volim Tivat,Bjelila,ma celu Rivijeru:)A pizza,nemam nista protiv! <3 Pozdrav

    ReplyDelete
  4. mmmmmm kajmak i pršut - savršena pizza :)

    ReplyDelete
  5. Bila sam u Crnoj Gori nekoliko puta, u Budvi i Titogradu i priroda me je naprosto oduševila. Koje li ljepote! A priznajem, ni ova Njegoševa pizza nije uopće loš:)) Baš me zanima kako bi on to danas komentirao!

    ReplyDelete
  6. Nisam nikad bila u Crnoj Gori i razmisljala sam da bi bio red jednom ljetovati tamo. Predivne slike, lijepo ih je gledati i sjecati se ljeta u ovom nasem jesenjem ugodjaju.

    ReplyDelete
  7. Mljac, ovo je pizza po mom ukusu! :)
    Lijepe slike i uspomene s putovanja...

    ReplyDelete
  8. Krasna pizza, sviđa mi se što se pršut ne peče. Divne fotografije.

    ReplyDelete
  9. Beautiful post, very interesting and this pizza looks great!

    ReplyDelete
  10. Love the place and the pizza is so yummy too. I should try to make one.

    ReplyDelete
  11. Hm, bile smo u isto vreme na istom prostoru :)))) I samo da znaš da si mi prosla pored kuce a nisi svratila: :)
    Ćatovića mlin je odlican restoran , em prelepa priroda em odlična klopa.
    Pica je fenomenalna. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zao mi je Zoka .. Nisam imala pojma da si iz tog podrucja i da ti prolazim pored kuce :-( . Bio bi makar neki suvenir iz Australije da sam znala drugacije!

      Delete
  12. Esta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  13. What good memories Jasna, beautiful post, with beautiful landscapes.
    Your pizza is certainly a delight,
    kisses, good weekend my friend.

    ReplyDelete
  14. Beautiful landscapes, Jasna. The pizza looks great.

    ReplyDelete
  15. Kakva uživancija! Dobro si prevela kajmak, opisno...Verujem da te je ovo proputovanje nadahnulo i da ćeš nam pisati još o tome gde si bila, šta si probala, šta si videla i da li ima, možda, još neka pričica s happy end-om.
    Možda si prohujala i pored moje kuće?

    ReplyDelete
  16. U Podgorici sam jela njegušku šniclu, punjenu njeguškim pršutom i kajmakom, a i ova pizza mi odlično izgleda i sigurno je dobra i ukusna !

    ReplyDelete
  17. hi jasna, i always heard of montenegro but never been there.
    very picturesque, i even forgot about the pizza or foodie part of your travel. the scenery is so beautiful

    ReplyDelete
  18. Ova pizza je tako dobra, dobar spoj sa lokalnim specijalitetima.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...