08 January 2013

Homemade Green Tea Icecream



It is 43*C today in my place...I'm sitting in my (airconditioned) living room, watching Wozniacki - Kuznetsova fighting in the heat and enjoying my home-made icecream...I really love sports!

Ingredients:
2 cups milk
200 ml double cream
3 egg yolks
100 g sugar
1 tbs green tea (matcha) powder
Method:
In a small bowl, mix the green tea powder with 2 tablespoons sugar.
In a separate bowl, mix together the egg yolks and remaining sugar.
Pour the milk into a small pan, heat it; don't to let it boil. Remove from the heat and mix a few spoonfuls of the warm milk with the green tea powder and sugar in a small bowl. When you have a smooth paste, strain and add it to the remaining milk in the pan, then gradually combine with the egg yolk mixture.
Return mixture to the stove and heat slowly over low heat (taking care to not let the mixture boil), until the mixture gets slightly thick and coats the back of a spoon. Remove from the heat and allow to cool completely.
Lightly whip the cream and then add it to the cold green tea-milk mixture.
Transfer the mixture to a large container and (chill for an hour or two in the fridge) and then put it in the freezer. As ice crystals start to form, remove, and mix well with a fork (or mixer) to break them up and return the mixture to the freezer. Repeat this a few times (every 15-20 min) as it freezes to ensure that the ice cream is smooth.
Enjoy after 4-5 hours, or when frozen.


Sladoled od (praha) Zelenog Čaja

Danas je 43*C u mom mjestu...Sjedim u mojoj (klimatiziranoj) dnevnoj sobi, gledam Wozniacki i Kuznetsovu kako se bore na ovoj vrelini i uzivam u domacem sladoledu od matcha caja...Ah, sto volim sport!

Potrebno:
2 solje mlijeka
200 ml duplog vrhnja (45-50%masnoce)
3 zumanca
100 gr secera
1 K matcha caja (prah)
Nacin:
U manju posudu pomijesajte matcha sa 2 K secera.
U drugu posudu izmiksajte jaja sa secerom.
Zagrijte mlijeko, ali nedajte da prokljuca. Smaknite s vatre, uspite par kasika mlijeka u matcha mjesavinu i promijesajte. Procijedite to nazad u mlijeko, umijesajte mjesavinu sa jajima. Vratite na vatru i zagrijavajte dok se smjesa ne zgusne (nemojte prokuhati). Ohladite.
Umutite vrhnje i ubacite u hldanu smjesu zelenog caja. Dobro promijesajte. Prebacite u plasticnu posudu i smjestite u zamrzivac. Svako 15-20 minuta izvadite i promijesajte viljuskom (ili mikserom) kako biste razbili vece kristale sladoleda. Sladoled je gotov nakon 4-5 sati ili kad se dobro zaledi.

18 comments:

  1. Ovo bilježim za ljeto i ako pronađem matcha prah. Kako sam fanatik sladoleda od kada imam stroj za sladoled, ovo svakako ide na to do listu. Imam i ja recept za sladoled od zelenog čaja, samo boja nije tako lijepa kao ova tvoja.

    ReplyDelete
  2. Uzivaj U svom omforu :)
    Ja sam danas na poslu i bez sruje ostala,haos agregati tesko izdrzali dok se stuja vratila ali smo izdrzali..sladoled je spas,jos tako fina boja bas osvjezava !!!!
    Trazila sam po trgovinama prah ali ga nisam nasla,ako nije tajna gdje si ga kupila ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim na komfor !!! udarila mi vrucina u glavu ...

      Delete
    2. Mirjana, matcha sam kupila na internetu (Ebay), ali mislim da ga ima u City-u u onoj prodavnici Japanskih cajeva (ako jos postoji) ;-)

      Delete
    3. Hvala Jasna za informaciju,mislim da prodavnica jos radi iako nisam duuugo bila tamo,caj bih voljela isprobati i u kolacima !!!!

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. uh, ovaj tvoj sladoled izgleda divno. Kod nas je -2°C i tako bih se rado menjala sa tobom. :)

    ReplyDelete
  5. I ja bilježim ovaj recept, a hvala i na savjetu za nabavku čajeva preko ebaya;). Javim rezultat...

    ReplyDelete
  6. hi jasna ,love this recipe-bookmarked with thanks...
    especially your tip on how to make it smooth.. and you also maintain the health benefits of the green tea, by not bring it boiling temp. have a great week

    ReplyDelete
  7. Superb color, very refreshing ice cream..

    ReplyDelete
  8. Sladoled izgleda predivno, ali kod nas su najavili pad temperature na -12 u toku noći, pa smo mi sada više za jedan vruć green tea.U svakom slučaju, ovo će biti aktuelno kad kod nas stigne leto i lepo je da znam ko pravi domaći sladoled...

    ReplyDelete
  9. Nimalo ti ne zavidim na tim stupnjevima u plusu i zapravo ne volim "paklene vrućine". Sladoled je sigurno bio pravo osvježenje, boja je genijalna.
    Sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  10. Pijem matcha i imam ga uvijek, ali nikad nisam probala ovako nesto. Prelijepo izgleda.

    ReplyDelete
  11. Ti se hladiš, a mi se grijemo :D Nekako ti i zavidim na toplini, ali najviše zato što ti nije hladno da jedeš ovako fine sladolede... boja je odlična!

    ReplyDelete
  12. Divan sladoled, koja krasna boja! pamtim za ljeto :)

    ReplyDelete
  13. Joj kako dobro izgleda! Boja je fenomenalna!

    ReplyDelete
  14. Kako mi je neobično čuti da su kod tebe takve vrućine dok je ovdje zima. Ali svejedno je uvijek pravo vrijeme za ovako dobar sladoled. Odlično izgleda, kremasto i fino, a boja mu je vrhunska !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...