Delightful combo! Instead of making your dough, you can use ready filo pastry (2 X 4 layers, placed next to each other, slightly overlapping, brushed with melted butter/oil)
Ingredients:
Dough /Filo pastry-
1 1/2 cups plain flour
1 tbs oil
1 egg, beaten
pinch of salt
2/3 (+) cup water
Filling-
250 g cream cheese
250 gr ricotta cheese
1 large or 2 small eggs
vanilla essence
1/2 cup icing sugar
1 jar (670 g) sour cherries, drained (or fresh-ones, pitted)
1-2 tbs fine semolina
Extra-
flour, 1/4 cup melted butter (or oil)
rolling pin, large tablecloth (if making your own dough)
Method:
How to prepare and stretch the dough
Mix all ingredients for filling, except cherries and semolina. Place along one side of dough. Shake cherries and semolina together (in a plastic bag). Put them onto cheese filling, brush (sprinkle) dough with melted butter and roll into a log. Brush top with extra butter, place onto baking tin
and bake for 35 minutes at 180*C. Dust with icing sugar and serve.
Štrudla sa sirom i višnjama
Jedna od odusevljavajucih kombinacija! Umjesto razvlacenja jufke, mozete koristiti gotovu; 2 X 4 sloja, postavljena jedan do drugog, preklapajuci se. Premazite svaki sloj sa rastopljenim maslacem.
Potrebno:
Jufka-
1 1/2 solja brasna
1 K ulja
1 jaje, umuceno
malo soli
2/3 solje(+) vode
Fil-
250 gr krem sira
250 gr rikote
1 vece ili 2 manja jajeta
vanila esencija
1/2 solje secera uprahu
1 tegla visanja, ocijedjene (ili svjeze bez kospica)
1-2 K griza / krupice
Jos-
brasno, 1/4 solje istopljenog maslaca
oklagija i veliki stolnjak (ako razvlacite jufku)
Nacin:
Kako pripremiti i razvuci tijesto
Pomijesajte sve sastojke za fil, osim visanja i griza. Nakon sto ste razvukli jufku (ili postavili gotovu), stavite na jednu ivicu fil. Protresite visnje i griz u jednoj kesi , pa i to nanesite preko sira. Poprskajte jufku sa rastopljenim maslacem i zarolajte. Premazite vrh sa jos maslaca, postavite na tepsiju i stavite peci oko 35 minuta na 180*C. Pospite sa secerom u prahu i servirajte.
I have not seen ready filo here, the more I would love to try it:)
ReplyDeleteBas zanimljiva kombinacija: visnje i sir, mora biti ukusno.
ReplyDeleteYou make the perfect filo pastry! This looks fantastic, Jasna.
ReplyDeleteYou know how much I love strudel, this is divine, beautiful dough layers:))
ReplyDeleteSir i višnje su najbolja kombinacija za štrudlu. Tako si lepo slikala, da sam ogladnula. :-))
ReplyDeleteNe volim višnje, ali često radim štrudel s trešnjama i sirom. Štrudel baš divno izgleda!
ReplyDeleteWaooww Jasna, ovo deluje fantastično. Retko ili,čitaj, nikada ne pravim ovu kombinaciju a tvoja štrudla me je oduševila.
ReplyDeleteJoj odlično izgleda, super kombinacija!
ReplyDeleteOva kombinacija u štrudelu me uvijek oduševi, baš volim ! A tvoj štrudel izgleda tako dobro da sve krećem prema ekranu ne bi li došla do ovog komada koji si nam ponudila :)
ReplyDeleteOdlična kombinacija! Bježim brzo, previše me mami....
ReplyDeleteLooks yummy :)
ReplyDeleteAh te višnje! Kako je moguće da niko na Novom Zelandu nije zasadio višnje! Obožavam ovakve štrudle!
ReplyDeleteI love this Jasna ! Look absolutely georgeous and delicious! Love cherries!!
ReplyDeletexo