27 February 2012

Chick Pea and Okra Curry


Okra (Lady fingers) is not very much used for cooking in many families, including mine. I think it's time to change that. This is a very nice tasting, easy, exotic, vegetarian dish. Perfect for meatless Mondays!

Ingredients:
2-3 tbs oil
2 medium onions, sliced
2-3 garlic cloves, crushed
1 tsp turmeric
1,5 tbs Garam Masala
1 chilli, sliced
500 g Okra (small-ones) fresh, canned or frozen
1 can chick peas, drained
2-3 large tomatoes, diced
2-4 tbs thick yogurt, or sour cream salt to taste
coriander leaves to sprinkle (optional)
Method:
Heat oil, fry onion until translucent; add garlic, spices, chilli, okra and chick peas . Stir well, add tomatoes and yogurt. Bring to boil, cook for 15-20 minutes. Season according to your taste; sprinkle with coriander. Serve with rice.

Kari od Slanutka i Bamje

Bamja je zapostavljeno povrce u mnogim kuhinjama, ukljucujuci moju. Vrijeme je da se i to promijeni... Pocela sam otkrivati razne nacine za pripremu ove egzoticne namirnice. Sljedeci recept je pogodan za vegetarijance i veoma ukusan.

Potrebno:
2-3 K ulja
2 crvena luka, srednje velicine, sjeckana
1 k turmerik praha
1,5 K Garam Masala zacina (Indijska mjesavina)
1 ljuta papricica, sjeckana
500 gr bamje (sitne)svjeze, smrznute ili konzervirane
1 konzerva slanutka, ocijedjena
2-3 veca paradajza, isjecena
2-4 K jogurta (ili kajmak / pavlaka sa manje masnoce)
so prema ukusu
lisce korijandera (po zelji)
Nacin:
zagrijte ulje, proprzite luk dok ne postane staklast. Ubacite bijeli luk, zacine, bamju i slanutak. Promijesajte; dodajte jogurt i paradajz. Zargijte do vrenja i kuhajte 15-20 min. zacinite prema ukusu i pospite korijander liscem. Servirajte sa rizom.

18 comments:

  1. Jako volim bamiju, tako je višestruko upotrebljiva, samo se rijetko nađe kod nas. Divan kari.

    ReplyDelete
  2. Samo sam jednom u marketu vidjela zamrznutu bamiju i nisam imala hrabrosti da je kupim. Iskreno ne poznam nekog ko ju je preobao a u mojoj okolini većina i ne zna šta je to.
    Baš imam želju da je probam ali kao za inat sad je nigdje nema.

    ReplyDelete
  3. What a nice dish and a great presentation. Well done!

    ReplyDelete
  4. We do not eat okra as often too! You made a very appetizing dish, very aromatic and tasty! You have a very interesting collection of recipes in your blog!

    ReplyDelete
  5. wow....i love okra......yummy curry

    ReplyDelete
  6. Pity that ocra is not available here:( I tried it in Greece and I loved it


    Life and travelling
    Cooking

    ReplyDelete
  7. Planiramo dogodine posejati bamiju u vrtu. Nadam se da ce anm uspeti, pa cu moci probati ovo... :)

    ReplyDelete
  8. Još uvjek nisam našla okre kod nas.... Izgleda jako dobro :)!

    ReplyDelete
  9. Dobro izgleda, nisam nikad sama pravila, inace okra kako je i ovdje zovu je popularna u Danskoj medju kuharima.

    ReplyDelete
  10. Love this combination; chick peas and curry are made to go together.
    Rita

    ReplyDelete
  11. Thanks for joining me-now I am your new official follower :)


    Life and travelling
    Cooking

    ReplyDelete
  12. Super Jasna za ovaj recept , jako fino za pripremiti bamiju koja je i kod mene poprilično zapostavljena.

    ReplyDelete
  13. Ja sam veliki ljubitelj mahuna, jedva ćekam sezonu pa da ih češće mogu pripremati. Tvoj prijedlog mi se jakoo sviđa i isprobat ću ga, obavezno!

    Pusa i lijep pozdrav!:)

    ReplyDelete
  14. I've heard that chick pea is good for dieting. This I've got to try :)

    ReplyDelete
  15. Спасибо за хорошую идею!!!

    ReplyDelete