16 October 2012

'Ajvar' - Serbian Vegetable Caviar


I arrived to Bosnia in the middle of September. 
Autumn already started showing it's beautiful colours, although the weather was still warm. My parents' garden was full of organic home grown vegetables. Gosh, how good they tasted!  
Nothing of this goodness must not be wasted and preparing for winter has already started. One of my favourite preserves for winter is Ajvar (pronounced [ǎj.ʋaːr]), vegetable relish that can be consumed as spread, side dish or salad. It originates in Serbia, and became very popular through Balkan.
My mum makes best-one!

Ingredients:
5 kg red capsicums (sweet chilli or bullhorn)
1 kg eggplant
300 ml  oil
3 small heads of garlic, crushed / finally diced
1 tbs salt
1oo ml alcoholic vinegar
2 tbs sugar
Method:
Grill capsicums and eggplant over wood / charcoal heated plate (it gives distinctive flavour), or bake it in hot oven until skin on capsicums starts to blacken and blister. Place them in a plastic bag and let it cool.
When cool enough for handling, peel the skin from capsicums, get rid of seeds and take off blackened pieces from eggplants. Put everything trough a mincer.
Heat oil in a large pan, place minced vegetable, garlic and all other ingredients. Cook and stir for 1-2 hours, or until you get wanted consistency. Spoon hot ajvar into clean jars and seal tightly with lids. Let it cool completely, then store in a final, cool place. Lasts for 6+ months.


Ajvar - Kaviar od povrća

U Bosnu sam stigla sredinom septembra.
Jesen je vec pocela pokazivati svoje divne boje, mada je vrijeme bilo jos toplo. Basta mojih roditelja je bila puna organskog,  rukom odgojenog povrca. Boze, kako je samo bilo ukusno!
Nista od ove dobrote nije smjelo propasti, pa je priprema za zimu vec otpocela. Jedan od meni najdrazih proizvoda za zimu je ajvar, svima poznato spremljeno povce koje se moze koristiti kao namaz, sporedno jelo ili salata. Korijeni ovoga jela poticu iz Srbije, a postalo je vrlo brzo popularno kroz cijeli Balkan.
Moja mama pravi najbolji!

Sastojci:
5 kg crvenih paprika ('roge')
1 kg patlidzana
300 ml ulja
3 glavice bijelog luka, sitno sjeckanog
1 K soli
100 ml alkoholnog sirceta
2 K secera
Nacin:
Ispecite paprike i patlidzane na rostilju / grilu (za bolji ukus), ili ih ispecite u rerni, sve dok koza na njima ne pocne crniti. Stavite povrce u plasticnu kesu i ostavite prohladiti. Zatim ogulite kozu, izvadite sjemenke, pa sameljite povrce na masini za meso.
Zagrijte ulje u vecoj posudi, uspite samljevenu masu, bijeli luk i ostale sastojke. Kuhajte i mijesajte 1-2 sata ili dok ne dobijete zeljenu gustinu. Uspite ajvar u ciste staklenke / galone i zavrnite poklopac. Ostavite ih da se ohlade, zatim smjestite na konacno mjesto za zimu. Traje 6+ mjeseci.


16 comments:

  1. Baš si lijepo rekla da je ajvar kavijar od povrća. Nadam se da si se lijepo provela i odmorila na putovanju.

    ReplyDelete
  2. Jedem ga svaki dan i uživam, nezamisliva mi je jesen bez ajvara :)

    ReplyDelete
  3. never ate that but heard about it, my parents also have such garden and I keep receiving from them fruits and vegetables - I don't complain about it:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    ReplyDelete
  4. ...ajvar je savršenstvo...nema jeseni bez novog ajvara i uvijek ga napravim toliko da je "grdo" za vidjeti masu teglica na stolu, ali na kraju obavezno moram sakriti par teglica jer se sve pojede vrlo brzo...ajvara nikad dosta... savršeno!.. :)

    ReplyDelete
  5. Sigurno si uživala doma s roditeljima i na maminoj kuhinji.
    Ajvar jako volim, nema do domaćeg, i da, mamin je najbolji!

    ReplyDelete
  6. Dobrodosla nazad :) I ja volim ajvar. Ovdje se prodaje bugarski ajvar kao novitet u danskim radnjama.
    Mame sve prave najbolje :)

    ReplyDelete
  7. Zdravo Jasna, slucajno nabasah na ovaj tvoj Blog, i bas mi je drago da ga nadjoh! I ja sam iz Bosne(Tuzla)....Zivim u Kanadi i muz koji je inace Kanadjanin me stalno moli da mu pravim kakvo bosansko jelo....pa sam dosad pravila, pitu - burek, sirnicu, sarmu, pohovane patlidzane itd. A evo gledajuci tvoje recepte dobila sam jos ideja! Probat ci i pohovane paprike i sogan dolmu napravit! Veliki pozdrav is Kanade :-)

    ReplyDelete
  8. A zato te nije bilo na blogu, bila si u našim krajevima.
    Ja sam jedan od onih 0,01% što ne vole ajvar, mislim jedem ja njega i čak mi se sviđa ali ga nikad ne poželim. Valjda to ima veze što ga niko od mojih nije jeo dok sam bila mala (a ni sad) a sklonost prema nekoj hrani se stvara u djetinjstvu.
    Moram da priznam da sam lijena da bih pravila ajvar, lakše mi je reći da ga ne volim.

    ReplyDelete
  9. hi jasna, wow! this is authentic, bookmarked with thanks. must try this and show off to my friends. ha ha . have a nice day- believe you had such a wonderful long holiday- i would love to travel to the balkans too.

    ReplyDelete
  10. Страхотна рецепта Ясна!
    Толкова се надявах, че като ходиш до Сърбия, ще ми дойдеш на гости, че чак те сънувах:)
    Прегръдки*)

    ReplyDelete
  11. obožavam ovakav domaći ajvar, najbolji

    ReplyDelete
  12. Nista kao ajvar... ja sam pre neki dan kupila nesto sto jako podseca na ajvar, roasted eggplant and red pepper spread u jednom od najvecih americkih lanaca prodavnica zdrave hrane... ajvar definitivno osvaja svet:)

    ReplyDelete
  13. Drago mi je da si uživala u Bosni sa svojima, ali u domaćim proizvodima kao što je ovo divno povrće. I divan ajvar , odličan recept i baš super izgleda !

    ReplyDelete
  14. Ajvar je zakon! od kad se spremi pocetkom jeseni, svaki dan je na meniju i nikad ne doceka prolece ..nestane vec u januaru, pa onda trazimo teglu od mame ili svekrve , mada sada ima i u radnjama tzv. ajvar iz bakine kuhinje,pravi domaci
    super post

    ReplyDelete