07 March 2013

Kofta Meshwi


I like using (good quality) minced meat; it's so versatile. It can be grilled, cooked, mixed with other ingredients, used for different sauces and fillings, ...
This is how Lebanese people like to use it!

Ingredients:
500 g mince
1/2 onion, finely chopped
1 cup parsley, finely chopped
1 tbs Lebanese 7-spice powder
(same amount of : nutmeg, ginger, allspice, fenugrek, cloves, cinnamon, black pepper)
1 tsp salt
(vegetable pieces: onion, mushroom, capsicum...)
Method
Mix all ingredients for koftas; form little balls and alternatively with vegetables tread them onto wooden skewers. Pan fry in a little oil or grill  them (brushed with oil) turning once. Serve immediately.
Perfect with some rice / cous-cous / potatoes and salad.


Libanske Kofte ('Meshwi')

Volim koristiti recepte sa mljevenim mesom; moze se upotrijebiti na razne nacine. Moze biti grilovano, kuhano, mijesano sa ostalim sastojcima, upotrijebljeno za razlicite soseve i filovanja...
Ovako ga vole koristiti u Libanu!

Sastojci:
500 gr mljevenog mesa
1/2 crvenog luka, sjeckanog
1 solja lisca persuna, sitno sjeckanog
1 K Libanskog zacian 
(mjesavina jednakih dijelova - muskatni orah, djumbir, pimento, fenugrek, karanfilici, cimet, crni biber)
1 k soli
(komadi povrca: luk, gljive, paprika...)
Nacin:
Pomijesajte sve sastojke za kofte; formirajte male loptice pa naizmjenicno sa komadima povrca naslazite na drveni prutic / cackalicu. Isprzite u tavi na malo ulja ili premazite uljem i grilujte na obje strane. Posluzite odmah.
Savrseno sa rizom / krompirom / kus-kusom i salatom.


14 comments:

  1. Flavorful koftas. would be great for pita breads

    ReplyDelete
  2. Esta com muito bom aspecto!
    Bjs.

    ReplyDelete
  3. Nisam probala, ali mi super zvuči dodatak komadića povrća u mljeveno meso.

    ReplyDelete
  4. Svaka ti cast, draga Jasna, svi recepti su ti krasni pa i ovaj. Njaaaaaam!

    ReplyDelete
  5. Sa svim ovim zacinima mora biti preukusno. Odlicno izgledaju.

    ReplyDelete
  6. Baš me ovaj recept zainteresirao, djeluje primamljivo.

    ReplyDelete
  7. Odličan recept, krasno izgledaju!

    ReplyDelete
  8. Uh Jasna, ovo izgleda i više nego dobro!

    ReplyDelete
  9. Ovo ću svakako napraviti, čim nabavim sve začine! Izgleda da
    bi moglo biti izvrsnog okusa.
    Nešto slično već pečemo na roštilju ljeti, sa nabodenim povrćem
    i mesom pripremljenim kao šiš-ćevap, a u meso stavljamo
    samo sol, papar i češnjak.

    ReplyDelete
  10. Jako dobro ! Mene je najviše privukla ova kombinacija začina , mora biti baš ukusno !

    ReplyDelete