09 September 2013

Breakfast in my Garden (Bread Pudding)





 It's early morning... I was awoken by birds'  sounding and drawn outside to my garden...Spring has sprang and already  doing it's magic in all living beings. I quickly prepared breakfast and took it out to enjoy orange blossom smell  and birds' songs...It looks like an awesome beginning to a beautiful day!

Bread Pudding
Great way to use old bread and anything from your fridge that has to be used!

Ingredients:
6-7 slices grain (or other) bread, cubed
1 cup milk, warm
1 small onion, finely diced
1 tsp oil
1 garlic clove, crushed
1/2 red capsicum, diced
200 g button mushrooms, diced
100 g rocket salad, chopped
100 g ham, diced
4 eggs
2 egg whites
salt and pepper, to taste
120 g tasty cheese, grated
Method:
Combine bread and milk, let it stand for 10-15 minutes.
Preheat oven to 180*C; coat a square pan with cooking oil spray.
Heat oil in a pan, saute onion, garlic, mushrooms and capsicum for a couple of minutes.
Combine vegetables with salad leaves, half the cheese, ham and bread; spoon into the prepared pan. Beat egg whites and eggs, season and pour over the bread mixture. Sprinkle with other half of cheese. Bake for 25-35 minutes, or until cooked.





Rano je jutro...Probudili  su me zvukovi ptica i privukli da izadjem u bastu. Proljece je pristiglo i vec razbacuje svoje magicne cari na sva ziva stvorenja. Na brzinu sam pripremila dorucak i iznijela ga vani da uzivam u mirisu procvjetale narandze i pjesmama ptica...Izgleda kao divan pocetak jednog proljetnog dana!


'Popara' - Puding od  hljeba

Odlicno za iskoristiti stari hljeb i sve ono sto vam dugo stoji u frizideru

Potrebno:
6-7 kriski kruha / hljeba, rezanih na kockice
1 solja mlijeka, toplog
1 manji crveni luk, sjeckan
1 k ulja
1 ceno bijelog luka, protisnuto
1/2 crvene paprike, sjeckane na kocke
200 gr sampinjona (ili drugih gljiva), sjeckane
100 gr rukole, sjeckane
100 gr sunke (ili slicno), sjecakne na kockice
4 jaja
2 bjelanca
so i biber, prema ukusu
120 gr tvrdog sira, rendanog
Nacin:
Prelijte mlijeko preko komada hljeba; ostavite 10-15 minuta po strani.
Ukljucite rernu na 180*C, pripremite cetvrtastu posudu za pecenje.
Zagrijte ulje, proprzite luk, papriku i gljive par minuta.
Pomijesajte ovo sa hljebom, polovinom sira, salatom i sunkom. Umutite jaja, zacinite i prelijte preko svega. Pospite preostalim sirom i pecite 25-35 minuta. 

17 comments:

  1. what a lovely beginning of the day!

    ReplyDelete
  2. Blago tebi, proljece... Kod nas kisa i mracno danas. Odlican recept i ideja za isprazniti frizider.

    ReplyDelete
  3. uvijek se iznenedim kad pročitam da je negdje proljeće, ali naravno ... ovdje je ljeto pri završetku, na žalost, iako, jedva čekam da ova godina završi jer lošim stvarima koje mi se događaju kao da nema kraja.
    Recept je odličan i mora da je ovo zbilja fino. Uvijek treba potrošiti svu hranu, ni ja ne volim ništa bacati, a koji puta teško je smisliti nešto da se ipak sve potroši. Ovo je to!

    ReplyDelete
  4. Sjetih se klasične popare, a ovo je odlična ideja, svako je može prilagoditi svom ukusu (i trenutnom stanju u frižideru).

    ReplyDelete
  5. Joj i ja se iznenadila proljeću...

    ReplyDelete
  6. Sigurno je uživancija pojesti ovakav doručak u vrtu uz pjev ptica. Uživaj draga Jasna, a doručak mi je super , već ga vidim kod mene u jednu od polaganih nedjelja !

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing.
    it must be so delicious.

    ReplyDelete
  8. Oh a savoury bread pudding! How nice. Never had it, must try one of these days. Your garden sounds so beautiful Jasna :-)

    ReplyDelete
  9. I would love to try this savory pudding, leaving out the ham..

    ReplyDelete
  10. Hi Jasna,

    You must be feeling happy waking up in this colourful morning. Your breakkie looks yummy!

    Zoe

    ReplyDelete
  11. Que rico pan goloso suena hermoso gracias por compartir esta delicia,abrazos.

    ReplyDelete
  12. A wholesome breakfast, Jasna. Those spring photos are very beautiful.

    ReplyDelete
  13. wonderful breakfast! love those pictures.

    ReplyDelete
  14. Krasan recept! Spremiti ću ga i isprobati čim dođem u grad.
    No, moguće je da neću toliko čekati, možda isprobam tu kombinaciju ispeći na tavi.
    Misliš li da bi to moglo biti jestivo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam bas sigurna da bi moglo na tavu...Mozda u veoma tankom sloju (pokriveno) i sa jednim prevrtanjem; ako pretpostavimo da je tava ona za koju se hrana ne lijepi. Sretno sa pokusajem!

      Delete
  15. Proleće kažeš, stižeeeem :))
    Uživaj u njemu sa svojom najmilijima, draga Jasna.
    Poparu obožavam(sve vrste), podseća me na detinjstvo, na moju baku. Kad mi se kao detetu ništa nije jelo, popara je uvek bila tu da zasiti glad. I kad sm bila na studijama, pa besparica, teška vremena, popara je često bila na meniju, ona ''klot varijanta''. Pa onda je godinama nisam jela,(odjela mi se) i kad mi se rodio sin, pa je počeo da jede postepeno hranu, i kad smo uveli žitarice, a on probirljiv, pa neće da jede, vrti glavicom, drži usta zatvorena i ljuti se, moja baba kaže:''Spremi mu poparu, ti si to uvek htela!'' I ja mu ponudim poparu, kako je slatko pojeo, a ja se mislim :''Majkin sin!'' :D ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...