25 July 2014

Apple, Carob and Rhubarb Pie




I had some carob powder in my freezer that needed to be used (brought from Bosnia 2 years ago). After researching internet for a new recipe, I found some ideas on how I want it to make - pie with some fruit on bottom!
 I was delighted with results, especially after reading about nutrition and health benefits that carob offers. It's believed that has aphrodisiac effects too.

Ingredients:
-Pastry
2 cups flour
150 g butter
2 yolks
2-3 tbs icing sugar
2-3 tbs water
-Filling
250 g carob powder
180 g brown sugar 
300 ml milk
100 ml olive oil
2 egg whites, beaten
-Fruit layer (red fruit looks good inside)
2 apples, sliced
250 g rhubarb  (or other fruit)
1-2 tbs semolina
2-3 tbs icing sugar
1 tsp cinnamon 

Method:
First make filling - place milk, sugar and carob in a pan. Bring it to boil, cover and let it cool. When cool, add oil and egg whites. Mix well.
Preheat oven to 170-180*C.
Pastry - Rub butter pieces into flour (or process it), add yolks and cold water. Knead until soft dough formed. Roll out to a 40 cm circle (for a 27 cm pie ). Place it into pie dish. 
Mix fruit / rhubarb with icing sugar and semolina. Place it on bottom of pie dish (over the dough).  Spoon carob mixture over it.  Tap dish on working surface a few times, so carob mixture sits better between fruit pieces. Place pie into oven and bake for 45 minutes.



              

Pita sa Rogacem, Jabukama i Rabarbarom


Imala sam pakovanje rogacevog brasna u zamrzivacu koje je trebalo iskoristiti,  jer je preostalo od proslog odmora u Bosni prije 2 godine. Poslije malo istrazivanja na internetu, pronasla sam nacin kako sam ga zeljela utrositi - pita od rogaca sa vocem na dnu. 
Bili smo odusevljeni rezultatom, posebno kada sam procitala o  hranjivim vrijednostima i zdravstvenim beneficijama koje rogac pruza. Izvojicu to da mnogi misle da je odlican afrodizijak.

Potrebno:
-Tijesto
2 solje brasna
150 gr maslaca, komadici
2 zumanca
2-3 K secera u prahu
2-3 K vode, hladne
-Fil
250 gr rogacevog brasna
180 gr braon secera
3 dl mlijeka
1 dl maslinovog ulja
2 bjelanca, ulupana
-Vocni sloj (crveno voce izgleda dobro u piti)
2 jabuke, izrezane
250 gr rabarbare (ili drugog voca )
1-2 K krupice / griza (sitni)
2-3 K secera u prahu 
1 k cimeta

Nacin:
Najprije napravite fil- Stavite mlijeko, secer i rogac u posudu. Zagrijte do kljucanja, poklopite i ostavite hladiti. kad se ohladi umijesajte ulje i bjelanca.
Zagrijte rernu na 170-180*C.
Tijesto - Utrljajte maslac u brasno, dodajte zumanca i vodu i umijesite. Ovo mozetet uciniti sa elektricnom sjeckalicom. Ravaljajte tijesto u 40 cm krug (za 27 cm pitu). Smjestite tijesto u obruc / posudu za pite. 
Pospite griz i secer  preko voca / rabarbare, promijesajte. Smjestite voce na dno preko tijesta, zatim prebacite masu sa rogacem. Malo lupnite posudu o radnu povrsinu, kako bi sn=mjesa bolje ulegla izmedju voca. Pecite oko 45 minuta.




10 comments:

  1. Kombinacija iz snova, obožavam ;)

    ReplyDelete
  2. Nice tart! Looks very yummy!

    ReplyDelete
  3. it looks very nice and I like your fork:)

    ReplyDelete
  4. Mislila sam da se rabarbara kombinira samo s jagodama, a kad tamo, evo je u divnoj piti

    ReplyDelete
  5. Sami dobre stvari :-) Izgleda predivno.

    ReplyDelete
  6. That looks fantastic, Jasna. I love the combination of rhubarb and apple.

    ReplyDelete
  7. Iznenadila si me s rogačem, mislila sam da si ga konačno tamo našla. A kad ono ipak je naš :)
    Divna ti je ova kombinacija!

    ReplyDelete
  8. Rogač obožavam , a ova voćna kombinacija kolača mi je odlična, kada nabavim rabarbaru probati ću i sa njom, uobičajeno ga kombiniram sa jabukama. Krasno izgleda tvoj kolačić !

    ReplyDelete
  9. Fora kombinacija, ne bi nikad sparila rogač i rabarbaru, ali sad kad sam je otkrila mogla bi

    ReplyDelete