21 April 2015

Rustic Walnut Strudel



It is bucketing down here in my town!...and it's cold! 14*C - that's very cold for our weather, and it's not winter yet. Brrr! Time to switch my oven on and bake something soft and comforting.

Ingredients:
Dough-
4 cups flour
1 1/2 tsp yeast
1 cup milk, warm
80 g butter, melted
4 yolks
1 egg
80 g sugar
pinch of salt
vanilla and lemon zest, to liking
Filling-
4 egg whites
250 g walnuts, grounded
100 g sugar
cinnamon, optional

Method:
Make a soft dough from all listed ingredients (by machine or by hand), cover and let it rise in a warm spot. When doubled in size, roll out to a rectangle. Mix egg whites sugar and walnuts into a paste. Spread over the dough rectangle and roll into a sausage. Twist around itself into a circle and place onto a baking tray (a glass can be inserted in the middle to keep the shape). Switch oven to 180*C; make a few cuts into the dough and bake for 35+ minutes.


Rustična Štrudla sa Orasima

Pljusti vec danima!...i hladno je! 14*C - to je hladno za nase vremenske prilike, a jos niti zima nije stigla. Brrr! Vrijeme da se ukljuci rerna i ispece nesto toplo i mirisno.

Potrebno:
Tijesto-
4 solje brasna
1 1/2 k instant kvasca
1 solja mlijeka, mlakog
80 gr, maslaca, otopljenog
4 zumanca
1 jaje
80 gr secera
malo soli
vanila i korica limuna, prema zelji
Fil-
4 bjelanca
250 gr oraha, mljevenih
100 gr secera
malo cimeta (opciono)

Nacin:
Umijesite mekano tijesto (mikser, mashina ili ruke), pokrijte i ostavite nadoci.
Razvaljajte u pravougaonik, premazite sa masom od bjelanjaka, secera i oraha i zarolajte. Uvrnite strudlu oko sebe i postavite na tepsiju (deblja casa moze biti postavljena u sredinu da ocuva oblik). Ukljucite rernu na 180*C. Kada je zagrijana, napravite nekoliko rezova na povrsini strudle i pecite oko 35+ minuta.


18 comments:

  1. Nisam odavno jela strudlu sa orasima. Moja mama je dobro pravi, bas si me lijepo podsjetila. Svidja mi se kako si je oblikovala :)

    ReplyDelete
  2. Yummy! I would finish half of it while it's still warm :D

    ReplyDelete
  3. this looks so perfect and the recipe is not that easy!

    ReplyDelete
  4. Mnooooogo dobro deluje, bas mi se dopada!

    ReplyDelete
  5. One of my favourite bakes, it looks beautiful:).. and I like the slits you made instead of cutting and twisting the dough, so clever:)

    ReplyDelete
  6. I love this Jasna!
    Look amazing and beautifu!

    ReplyDelete
  7. Diiiivna je, obozavam upletena peciva, narocito kad su sa tako finim filom.:)))

    ReplyDelete
  8. Vau, predivno izgleda. Mora, da je bilo jako dobro za pojesti. :-)) Nadam se, da si se zagrijala. Nije ni kod nas toplije. A trebalo bi, da bude. :-(

    ReplyDelete
  9. Jao divno izgleda! Bas bi mi dobro došla šnitica ;)

    ReplyDelete
  10. Ima li šta lepše od domaće štrudle...prijatno:)))

    ReplyDelete
  11. This looks absolutely divine! Nothing beats the fresh homemade bread.

    ReplyDelete
  12. Polako napuštam dizana tijesta, jer je kod nas sve toplije, a u zimskim danima su odlična za zagrijati se. Štrudla ti je prekrasna, kod mene bi nastradala još topla

    ReplyDelete
  13. Za ovakvu štrudlu sam uvijek ZA :) Krasno izgleda!

    ReplyDelete
  14. Divno izgleda! A, štrudle obožavaaam. :)

    ReplyDelete
  15. Samo me izazivaš sa tvojom finom štrudlom! Em sa orasima, pa još upletena...♥

    ReplyDelete
  16. Jao kako si ej lepo napravila.a orasima je moja omiljena!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...