It is bucketing down here in my town!...and it's cold! 14*C - that's very cold for our weather, and it's not winter yet. Brrr! Time to switch my oven on and bake something soft and comforting.
Ingredients:
Dough-
4 cups flour
1 1/2 tsp yeast
1 cup milk, warm
80 g butter, melted
4 yolks
1 egg
80 g sugar
pinch of salt
vanilla and lemon zest, to liking
Filling-
4 egg whites
250 g walnuts, grounded
100 g sugar
cinnamon, optional
Method:
Make a soft dough from all listed ingredients (by machine or by hand), cover and let it rise in a warm spot. When doubled in size, roll out to a rectangle. Mix egg whites sugar and walnuts into a paste. Spread over the dough rectangle and roll into a sausage. Twist around itself into a circle and place onto a baking tray (a glass can be inserted in the middle to keep the shape). Switch oven to 180*C; make a few cuts into the dough and bake for 35+ minutes.
Rustična Štrudla sa Orasima
Pljusti vec danima!...i hladno je! 14*C - to je hladno za nase vremenske prilike, a jos niti zima nije stigla. Brrr! Vrijeme da se ukljuci rerna i ispece nesto toplo i mirisno.
Potrebno:
Tijesto-
4 solje brasna
1 1/2 k instant kvasca
1 solja mlijeka, mlakog
80 gr, maslaca, otopljenog
4 zumanca
1 jaje
80 gr secera
malo soli
vanila i korica limuna, prema zelji
Fil-
4 bjelanca
250 gr oraha, mljevenih
100 gr secera
malo cimeta (opciono)
Nacin:
Umijesite mekano tijesto (mikser, mashina ili ruke), pokrijte i ostavite nadoci.
Razvaljajte u pravougaonik, premazite sa masom od bjelanjaka, secera i oraha i zarolajte. Uvrnite strudlu oko sebe i postavite na tepsiju (deblja casa moze biti postavljena u sredinu da ocuva oblik). Ukljucite rernu na 180*C. Kada je zagrijana, napravite nekoliko rezova na povrsini strudle i pecite oko 35+ minuta.
Nisam odavno jela strudlu sa orasima. Moja mama je dobro pravi, bas si me lijepo podsjetila. Svidja mi se kako si je oblikovala :)
ReplyDeleteYummy! I would finish half of it while it's still warm :D
ReplyDeletethis looks so perfect and the recipe is not that easy!
ReplyDeleteMnooooogo dobro deluje, bas mi se dopada!
ReplyDeleteOne of my favourite bakes, it looks beautiful:).. and I like the slits you made instead of cutting and twisting the dough, so clever:)
ReplyDeleteI love this Jasna!
ReplyDeleteLook amazing and beautifu!
Diiiivna je, obozavam upletena peciva, narocito kad su sa tako finim filom.:)))
ReplyDeleteVau, predivno izgleda. Mora, da je bilo jako dobro za pojesti. :-)) Nadam se, da si se zagrijala. Nije ni kod nas toplije. A trebalo bi, da bude. :-(
ReplyDeletebeautiful strudel cake,yumm
ReplyDeleteJao divno izgleda! Bas bi mi dobro došla šnitica ;)
ReplyDeleteIma li šta lepše od domaće štrudle...prijatno:)))
ReplyDeleteThis looks absolutely divine! Nothing beats the fresh homemade bread.
ReplyDeletePolako napuštam dizana tijesta, jer je kod nas sve toplije, a u zimskim danima su odlična za zagrijati se. Štrudla ti je prekrasna, kod mene bi nastradala još topla
ReplyDeleteZa ovakvu štrudlu sam uvijek ZA :) Krasno izgleda!
ReplyDeleteDivno izgleda! A, štrudle obožavaaam. :)
ReplyDeleteSamo me izazivaš sa tvojom finom štrudlom! Em sa orasima, pa još upletena...♥
ReplyDeleteJao kako si ej lepo napravila.a orasima je moja omiljena!
ReplyDeleteDivna je ovako upletena!
ReplyDelete