I always have ricotta either in the fridge or in my freezer. With ricotta you can be creative and use it in many ways. This recipe comes from an Italian cookbook (Silver Spoon); use it for pasta or canapes.
Ingredients:
250 g Ricotta cheese
4 tbs mascarpone cheese
2 tbs milk
1 egg yolk
5-6 walnuts, chopped
1-2 tbs fresh chives, chopped
salt and pepper
Method:
Place ricotta in a bowl, add milk and mascaropne. Season to taste, add yolk and mix well. Add half of walnuts and chives, mix again. Other half leave for sprinkling over the sauce.
Sos (namaz) sa Rikotom i Orasima
Uvijek imam rikotu u frizideru (ili zamrzivacu), jer se svasta moze napraviti sa njom. Recept, koji danas predstavljam, dolazi iz Italijanske knjige recepata ' Srebrna kasika'. Mozete ga iskoristiti kao sos za pastu, ili kao namaz.
Potrebno:
250 gr rikote
4 K maskarpone sira
2 K mlijeka
1 zumance
5-6 oraha, sjeckanih
1-2 K vlasca, sjeckanog
so i biber
Nacin:
Stavite rikotu u posudu, dodajte mlijeko i maskarpone. Zacinite prema ukusu, dodajte zumance i promijesajte.Dodajte polovicu oraha i vlasca, promijesajte. Preostalu polovicu stavite po povrsini namaza.
A few ideas on what to use Ricotta for:
Nekoliko ideja za Rikotu:
Savoury-
Cheese and Pesto Scrolls
Baked Ricotta (savoury)
Ricotta Spinach and Semolina Gnocchi with Butter-Sage Sauce
'Kifle' - Milk rolls filled with Ricotta (or Frankfurters, or Ham'n'Cheese)
Sweet-
Cannoli with Ricotta and Lemon Curd Cream
Classical Baked Cheese Cake (Donna Hay recipe)
All my recipes with Ricotta .
Svi moji recepti sa rikotom.
I love ricotta and waltnuts and this look delicious!
ReplyDeleteI love ricotta and waltnuts and this look delicious!
ReplyDeleteVolim jednostavne recepte, pogotovo kad imaju višestruku primenu! Ovaj sos je sigurno dobar i kao namaz, i kao dodatak uz pastu, pirinač... I ostali predlozi od rikote su zanimljivi, posebno me privlači ovaj pečeni čizkejk ♥ Praviću ga kad-tad!
ReplyDeleteWhat a creamy sauce! Ricotta and walnuts really would taste nice.
ReplyDeleteOvo bih rado probala. Mislim da je jako zanimljivo a neopterećujuće. Odlična kolekcija, draga. :)
ReplyDeleteNutty and creamy...the sauce sounds heavenly, Jasna.
ReplyDeleteOdlican recept kao i sve ostale ideje. I ja sve vise koristim ricotta sir, ovo za zamrzivac nisam jos probala, moracu :)
ReplyDeleteThis looks super delicious! Can't wait to try it!
ReplyDeleteRikota je uvjek pravi izbor. :-))
ReplyDeleteSviđa mi se ovaj umak, a volim i penne tjesteninu ;) Slatke divote pred kraj ne želim ni spominjat..uh...ricotta mi je omiljeni sir...gdje me nađe, sad sam gladna! :D
ReplyDeleteNisam nikad ništa slično jela, baš bih volela da probam, inače svežu rikotu uvek imam u frižideru jer je puno koristim.
ReplyDeleteZanimljiv recept, a i ostali recepti s ricottom su ti super. Kupujem ju u Italiji, jer je kod nas bezobrazno skupa i obavezno završi u nekom desertu
ReplyDeleteMakaroni sa sirom su mi najdrazi. Nisam nikad probala sa orasima al zvuci bas super, moracu probati. Enjoy your day, Jasna!
ReplyDelete