23 June 2011

Spanish Meatballs (Albondigas) in roasted red capsicum sauce



Ingredients:
For Albondigas-
600 g mince (beef & pork is the best)
1/2 cup bread crumbs, preferably fresh
1 egg
1/3 cup fresh chopped parsley
1 teas minced garlic
1 teas paprika
a pinch of ground cinnamon
1 teas salt
1/2 teas ground black pepper
For frying - flour and oil
For Sauce-
3 roasted, skinned red peppers (fresh or canned)
5-6 garlic cloves, roasted whole(15 minutes in a 170*C oven), skinned
1 teas fresh oregano
1 tbs tomato paste
1 tbs red wine or sherry vinegar
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon each of salt and ground black pepper
Method:
Mix all ingredients for Albondigas well; shape into balls (golf ball size), dust into flour and fry until golden. Set aside.
In the same pan pour all ingredients, that you have processed into a smooth liquidy paste. Bring to boil and cook until slightly thickened. Season with salt and pepper. Return Albondigas to sauce, reheat. Serve with rice, pasta, potato mash or homemade 'Spatzle' (next recipe).




Španski Ćuftići (Albondigas) u sosu od pečenih paprika

Potrebno:
Za 'Albondigas'-
600 gr mljevenog mesa (govedina i svinjetina)
1/2 solje svjezih mrvica kruha / hljeba
1 jaje
1/3 solje persunovog lisca
1 k protisnutog bijelog luka (3-4 cena)
1 k paprike
prstohvat cimeta
1 k soli
1/2 k crnog bibera
Za przenje- brasno i ulje
Za sos-
3 vece crvene mesnate paprike, ispecene i oguljene
5-6 vecih cena bijelog luka, pecenih u ljusci (15 min 170*C),oljustenih
1 k svjezeg origana
1 K tomato sosa (gustog)
1 K sirceta (crveno)
1 k paprike
1/2 soli
1/2 k bibera
Nacin:
Pomijesajte sve sastojke za Albondigas, oblikujte loptice, uvaljajte u brasno i przite dok ne porumene. Izvadite iz tave, ali ulje sacuvajte.
U elektricnoj sjeckalici, blendajte sve satojke za sos. Uspite u tavu, prokljucajte i kuhajte dok se malo ne zgusne. Zacinite po ukusu. Vratite loptice u sos, prokljucajte.
Servirajte sa rizom, tjesteninom ili pire krompirom...Ili - napravite domace 'Špecle'. Recept slijedi!

7 comments:

  1. Volim sto Spanci stavljaju uvek svoje zacine u jela koje i mi pravimo samo malo drugacije.Npr cimet.Moracu da probam.Kad gledam ovde podseti me da nisam odavno pravila cufte, a sad eto mogu da probam ovako).I fotke su ti lepe;)

    ReplyDelete
  2. Morat ću prestati pregledavati blogove dok sam gladna i čekam ručak. Uh, odlično izgleda!!

    ReplyDelete
  3. Wow, kako je crven sos:) Baš ti je dobar ovaj odabir za ćuftice... Pozdrav

    ReplyDelete
  4. love d hot n vibrant sauce color..:P
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  5. Interesantno, tko bi rekao da je sos od crvenih paprika...

    ReplyDelete
  6. Mmmmh, kako ove ćuftice dobro izgledaju! Sigurno odlično harmoniraju sa sosom od paprika. Mljac!

    ReplyDelete
  7. Mislim da cimet u ćuftama kod muškog dela publike ne bi prošao, ali me ovaj sos sa paprikama oduševljava. Mnogo zavisi i od kvaliteta paprike. Mama uvek kupuje one najskuplje na pijaci za pečenje, a ljudi kupuju na džakove. Nije isto.

    ReplyDelete