.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
01 July 2011
Spaetzle (German homemade pasta)...and some sad news
I wasn't in mood for blogging for whole week. My German Sheppard was sick and needed a lot of attention and love. He past away on Monday.
I had many pets over the years, but this dog was truly something special.
My bodyguard and companion, Lily-boy was so smart...Sometimes I felt as another human person was inside him. He was a very loved member of my family....
I miss him very much!
Spaetzle Recipe
German homemade pasta
Ingredients:
2 cups flour
4 eggs
1/2 cup water (+,-)
1 teas salt
Spices, your choice (pepper, garlic or onion powder)
You'll need a perforated dish; pizza pan, steamer or simmilar.
Method:
Bring a pot of water to boil, salt it.
Mix all ingredients into a smooth 'batter'. Pour batter over perforated dish (over boiling water), push batter with spatula to help form spaetzle. Do this in a few batches. Cook for 2 minutes. Dishes with large holes give better results ; spaetzle should be a few centrimetes long. Scoop the spaetzle into serving dish.
Spaetzle (špecle) - Njemacka domaca tjestenina
Nije me bilo cijelu sedmicu...U zalosti sam - Moj dragi ljubimac Lili-boy je umro.
Bio je to zaista izuzetan clan moje prodice. Jos uvijek ocekujem da ga vidim kako me ceka kraj ograde kada se vracam kuci ...
Potrebno:
2 solje brasna
4 jaja
1/2 solje vode (+,-)
1 k soli
zacini po vasoj zelji (Biber, bijeli ili crveni luk u prahu...)
Trebacete i posudu sa okruglim rupicama na dnu (Pizza pleh ili slicno)
Nacin:
Pripremite lonac sa kljucalom vodom, posolite.
Pomijesajte sve sastojke za Spaetzle; treba da buge glatko, rijetko tijesto.
Preko lonca sa vodom postavite posudu sa rupama, uspite tijesto i spatulom gurajte kroz rupe. Ovo ponovite u nekoliko mahova.
Kuhajte 2 minute. Posude sa vecim ripama daju bolje rezultate; spaetzle treba da budu nekoliko centimetara duge. Kada isplivaju, vadite ih na posudu za serviranje.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Obožavam pastu! Imaš prekrasnog dječaka. Iskreno mi je žao što je otišao tvoj prekrasan pas. I ja imam psa i razumijem tvoju bol:(
ReplyDeleteLijep pozdrav iz Rijeke
Da i ja znam sta to znaci kad izgubis kucnog prijatelja.Mislim da ko to nije doziveo ne moze ni znati.Narocito deca pate ali kad prodje malo vremena odlucite se za novog.
ReplyDeleteSpecle je pravila moja baka..hvala ti sto si me ovim receptom podsetila da ih prvom prilikom i ja napravim:)
Jadan pas :(i ja sam prije par godina izgubila psa, pekinezera :( znam kako ti je....
ReplyDeleteŽao mi je zbog psa.
ReplyDeleteKod nas se ta vrsta tjestenine radi kao tjestenina za juhu, tzv. noklice - žlicom se spuštaju u vodu pa nije potreban na hrvatskom popularno nazvani "špeclomat" (alat za izradu špecli - svojevrsno cjedilo s rupama) - meni se nikako ne sviđa ta varijanta u kojoj ta tjestenina pliva u juhi. Svaka čast Nijemcima što su se sjetili "ocijediti" tu tjesteninu i poslužiti ju na "suho". Meni se jako sviđa varijanta u kojoj se kuhani špecli stavljaju u posudu naizmjence sa slojevima tvrdog sira:)
Jako mi je zao zbog tvog psa:( Vidi se na slikama da su i on i tvoj sin rasli zajedno.
ReplyDeleteSpaetzle su tipicno jelo juzne Njemacke i ovdje na sjeveru se smatraju jelom skrtica:)
Meni su dobre, onako kao comfort food, zimi sa nekim sirom ili lukom, slaninom, sirom, sosom...Ako nemas (nemate) spravicu za pravljenje Spatzli, onda se one (zapravo starinske domacice uvijek tako i prave) stave na mokru drvenu kuhinjsku dasku koju drzis u jednoj ruci, a drugom rukom dugackim mokrim nozem struzes tijesto u vrelu vodu. Tu brzinu treba vidjeti!
http://www.youtube.com/watch?v=-Y6Ga9hMm4Y
melrose
Ovaj recept me prati vec danima, definitvno ide na isprobavanje ove nedelje :)
ReplyDeleteJako mi je zao zbog tvog psa, bio je zaista prelep... :(
Iskreno mi je žao zbog tvog psa... Znam kako ti je, jer sam i ja izgubila 2 psa, bili su pravi članovi obitelji dugo godina... :(
ReplyDeleteSpätzle u Austriji, npr.sa sirom, sa šunkom, pa špinatom su (skoro) nacionalna jela, lagani su za napraviti a tako ukusni!
Draga Jasna jako mi je žao za psa, sigurno da vam puno nedostaje i da ste tužni, vidim na slikama kako je prekrasan i kako ste bili vezani.
ReplyDeleteŠto se tiče spaetzli ja i moji ih baš i ne jedemo puno, tek nedavno smo se njima i upoznali. Ipak, možda bih se odlučila napraviti domaće, njihov okus je sigurno drugačiji od onih kupovnih. Hvala ti za recept.
Žao mi je zbog tvog psa. Znam kako kućni ljubimci postaju dio obitelji i kako je teško kad ih izgubimo. Ostaju slike i sjećanja kao uspomena, a ova zadnja mi je posebna.
ReplyDeleteŽao mi je zbog psa, doista je bio prekrasan!
ReplyDeleteSpaetzle sam jela u Grazu i nisu me se dojmili. Mnogo teško jelo za moj ukus :)
Hvala SVIMA na suosjecajnim komentarima...
ReplyDeleteSuprug i ja smo mislili da ce gubitak miljenika sinove teze pogoditi, ali smo zapravo MI bili ti koji su bjezali da nas ne vide uplakane.
Draga Jasna,žao mi je zbog tvog gubitka i znam kako se osećaš.Šta da se radi,gubimo i dobijamo,plačemo i smejemo se,život je to...Biće bolje.
ReplyDeleteDraga Jasna, taman sam se poradovala kakvog krasnog psa imate kada sam slike videla, a onda ove vesti. Predivan je bio, a mnogo se može reći o porodici na osnovu psa koga imaju. I mi smo imali sličnog kad sam bila mala, Ledika, ali su morali da ga daju jer je tata uvek bio na terenu, a mama nije mogla izaći na kraj sa malom bebom i psom. Sasvim je normalno da se čovek srodi sa njima, pa oni su kao ljudi, ali bolji.
ReplyDeleteŠpecle još nisam pravila i te razne testenine iz celog sveta spremane uvek na drugačiji načim me oduševljavaju.
Jako tužno, nažalost život uvek pokaže svoju oštricu kojom nas malo-malo bocne. Tada uspomene vezujemo sve bliže srcu, verujem da će tvoj Lily-boy tako uvek biti s'tobom...
ReplyDeleteUvek se jako ražalostim kada se dogode ovakve stvari. Puno volim životinje i razumem tvoj osećaj,i ja sam izgubila ljubimca koji mi je puuuunooo značio. Love...
Na žalost gubitak ljubimca je neminovna stvar, jedino ako imamo aru, postoji mogućnost da nas nadživi. Znam kako je kad nas napuste ta divna stvorenja. Kad nam se to desi, ubrzo nabavimo novog, eto tako nam je lakše. Špecli super.
ReplyDeleteHvala Dunja...Jos nismo nabavili drugog psa (uskoro ce 2 godine...) Razmisljam o ari ili kornjaci - za mnoge generacije koje dolaze!
Delete