26 August 2012

Black Forest Cake (Schwartzwald Torte) - revised and improved


...One of those 3 that I made last weekend!

Ingredients:
6 large eggs
200 g sugar
100 g butter, melted
50 g cocoa
75 g flour
1 large jar (670g) stoned (sour) cherries
60 ml 'Kirsch' (or cherry brandy)

(extra sugar if needed)
3 X 300 ml double cream (50% fat)
80 g icing sugar
2 tbs corn/potato flour (or arrowroot)
Method:
Preheat oven to 180*C. Grease a 22 cm tin, dust with flour.
Whisk eggs and sugar until thick and fluffy. Add melted butter; whisk with a lower speed, then switch off. Sift cocoa and flour on top; fold in gently.
Turn the mixture into tin, spread leveling the surface and bake for 30(+) minutes. Take out and cool. Cut cake twice horizontaly, to get 3 layers.
Empty the jar with cherries into a bowl / pan (add sugar to the juice if too sour), add kirsch. Mix in 2 tbs of cornflour. Cook or microwave until thick. Cool. Spread each layer of cake with 1/3 of prepared jelly . Whip cream with icing sugar; spread 1/3 onto first layer, place second layer, spread 1/3 cream and place final layer. Decorate with cream and shaved chocolate.
Refrigerate for 2 hours before slicing.




Torta Crne Šume (Schwartzwald Torte)

...jedna od one tri koje sam pravila proslog vikenda!

Sastojci:
6 vecih jaja
200 gr secera
100 gr maslaca, otopljenog
50 gr kakaa
75 gr brasna
1 veca tegla crnih, ociscenih visanja (670gr)
60 ml 'Kirsch-a' (ili seri-brendi)
(jos secers ako su visnje kisele)
3 X 300 ml 'duplog' slatkog vrhnja (50% masnoce)
80 gr secera u prahu
2 K gustina (ili slicno)
Nacin:
Ugrijte renu na 180*C, pripremite kalup za tortu (22cm).
Umutite jaja sa secerom u svrstu gustu masu, dodajte maslac; iskljucite. Prosijte brasno i kakao na povrsinu, pa lagano sjedinite rucno.
Uspite u kalup i pecite 30(+ minuta.
Ohladite i prerezite 2 puta, kako biste dobili 3 sloja.
U teglu sa visnjama uspite kirsch. Prebacite u posudu (serpu) dodajte 2 K gustina, promijesajte i kuhajte ( ili u mikrovalnoj) dok se ne zgusne. Prohladite , pa na svaku koru nanesite 1/3.
Umutite krem sa secerom u prahu. 1/3 krema stavite na donju koru, postavite drugu, zatim stavite drugu trecinu krema. Postavite posljednju koru, pa kremom dekorisite povrsinu. Ukrasite struganom cokoladom.
Rashladite tortu najmanje 2 sata u frizideru prije rezanja

14 comments:

  1. Predivna je ..ja je gotovo na isti nacin radim,samo moji nisu ljubitelji voca u tortama/kolacima ali ja je volim jako !!!
    Lijpo si je dekorisala...!!!

    ReplyDelete
  2. Dekoracija je odlična, a i presjek izgleda famozno! Svaka čast!

    ReplyDelete
  3. Jedna od meni omiljenih torta, a dekorirana je baš onako kako zaslužuje - divno i bogato :)

    ReplyDelete
  4. Ясна, скоро правих тази торта, но твоята изглежда невероятно красива!
    Знам колко е вкусна!
    Поздравявам те и те целувам*)

    ReplyDelete
  5. Odlična torta Jasna ! Tako raskošna, odlično si je napravila i ukrasila, bravo !

    ReplyDelete
  6. Ja obozavam ovu tortu, nisam je nikad sama pravila, ali je uvijek porucim kad jedem negdje vani. Uvijek je pravi pogodak. Prekrasno izgleda :)

    ReplyDelete
  7. That looked so good! I have to make it!

    ReplyDelete
  8. hi jasna, bookmarked with thanks... improvised alright..
    the pic looks very pretty and appetizing. have a nice day

    ReplyDelete
  9. Bas sam ju pravila pre dve nedelje za novi Mezze. Trazila sam sto originalniji recept i mislim da sam uspela. Videces... Predivno si ju ukrasila! :)

    ReplyDelete
  10. Ajmeee Jasna, prekrasna ti je torta! Raskošna izgledom, sočna okusom! mmmmm...sline mi cure na ovakve stvari.:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...