30 October 2012

Korčula (Korchula) Island


Remember story about F. and N., both from Korcula, but apart for many years...him in Australia, her in Holand? Well, F. has returned to this beautiful island for good, and we  (my family and me) went to visit her. She was kind to offer her beautiful home for us to stay as long as we wanted, she took us all over the Island and she is responsible for all these awesome photos that I took.
By the way, N. (her darling), sold his house, packed his belongings and is on his way to Korcula,  literally as I'm writing!
Good luck to both of them - I couldn't ask for better friends!

Korcula is very beautiful island. It's got crystal clear waters, rich history and wonderful people.
I couldn't decide what I liked more - all charming little cities on edges of island, or inside the island and it's olive and fig trees, stone protected land parcels and vineyards.
The island was inhabited since pre-historic times and went through Greek, Roman, Venetian, English, Slavic and Austro-Hungarian empires. I would say, Romans left cultural and culinary impact more than others, so we enjoyed pasta, pizza and seafood prepared in Italian way mostly.
Next post -  recipe  from Žrnovo, Handmade Macarons (Zrnovski Makaruni)



           

 Otok Korčula

Sjecate se price o F. i N., oboje sa Korcule, ali razdvojeni mnoge godine- ona u Holandiji a on u Australiji? E pa, F. se vratila na rodnu Korculu, pa smo odlucili da je posjetimo. Bila je jako ljubazna i ponudila nam je svoj dom na raspolaganju onako dugo kako zelimo. Provela nas je preko cijelog otoka i ona je odgovorna za mnostvo divnih fotografija koje sam uspjela uhvatiti.
Jos nesto, N. (njen dragi) je prodao svoju kucu, spakovao svoje stvari i nalazi se na putu prema Korculi - bukvalnou ovom momentu kako ja pisem!
Sretno oboma - ne bih mogla pozeljeti bolje prijatelje!

Korcula je prekrasan otok. Ima kristalno ciste vode. bogatu istoriju i divne ljude. Nisam mogla da odlucim sta mi se vise dopalo - sarmantni mali gradovi na obalama otoka ili unutrasnjost sa maslinama i smokvama, kamenom ogradjena polja i vinogradi.
Otok je nastanjen od pre-istorijskog doba i isao je kroz ruke Grckih, Rimskih, Venecijskih, Engleskih, Slavskih i Austro-Ugarskih vladara. Ipak bih rekla da su Rimljani ostavili najveci pecat na njihovu kulturu i kulinarstvo, tako da smo uzivali u tjestenini, picama i morskim specijalitetima pripremljenim na Italijanski naci u glavnom.
Sljedeci post - Recept za Žrnovske Makarune (rucno napravljene makarone)

13 comments:

  1. Slike su predivne, jedva čekam nastavak. Želim puno sreće N i F. :)

    ReplyDelete
  2. Prelepo! Ja celu Dalmaciju doživljavam preko Majinih postova (Dalmatia Gourmande) i iako volim i kišu i sneg i zimu, rado bi se menjala sa njom da mogu jutarnju kafu piti na obali mora.

    ReplyDelete
  3. Baš mi je drago da N. i F. pronalaze svoju sreću na otoku, želim im puno sreće!

    ReplyDelete
  4. ı went here once and itss amazingggg . I love korçulaa..

    ReplyDelete
  5. Na žalost, još uvijek nismo bili na Korčuli. Taj dio Jadrana - Dubrovnik, Pelješac i Korčula - najljepši su mi. Nije čudo da je čovjek sve prodao i otputio se na Korčulu!

    ReplyDelete
  6. Ma to "nase" more je najljepse!!

    ReplyDelete
  7. Prekrasne slike :) Nisam nikad bila na Korculi, ali sad si me zainteresovala. Divan post

    ReplyDelete
  8. Ja baš nešto i ne putujem pa mi je drago da pročitam post sa nekog puta ili sa nekog udaljenog kraja svijeta.

    ReplyDelete
  9. Korčula je jako lijepa i drago mi je da si je tako doživjela i krasne slikice sa nama podijelila. Lijepa je i priča tvojih prijatelja.

    ReplyDelete
  10. Draga Jasna, ovo je prava ljubavna priča sa srećnim krajem. Prvog dana kada budem slobodna, imala bar jedan sat slobodnog vremena, moram da dobro prostudiram tvoj blog i da pročitam sve ono šro sam do sada propustila. Pozdrav iz Beograda!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...