06 May 2013

Mushroom strudel


Happy Easter to Orthodox Christians; Happy St. George's day! 
  
Ingredients:
Dough-
2 cups plain flour, sifted
200 ml(+)water
1/2 teas salt   

Mixture of oil and melted butter for spreading the dough
Mushroom filling-
650-700 g mushrooms, sliced
1 tbs olive oil
2 tbs sour cream
1-2 tbs bread crumbs
salt and pepper, to taste
garlic powder (optional)

Method:
Make soft dough; click on highlighted  link for details: How to stretch  the dough 
Mix sliced mushrooms with other ingredients. Sprinkle on half of dough, spoon 1-2 tbs oil over stretched dough, roll pastry into a log shape (tuck side edges in). Brush with oil and bake for 35-40 minutes at 180*C. Divine!


Štrudla sa šampinjonima

Srecan Uskrs (Vaskrs) onima koji danas slave!
Srecan Djurdjevdan / Jurjevo  (kod mene je vec ponedjeljak)! 

Najljepse memorije nosim vezan za ovaj dan koji je slavljen kod svih etnickih grupa u mom kraju. Sacuva se crveno jaje (od bilo kojeg Uskrsa), porani se ujutro rano i otidje u berbu mirisnih trava i sarenih cvjetova proljeca; sve se potopi u izvorsku vodu (jaje i biljke) i tom vodom se djevojke umivaju. Vjerovalo se da ce biti zdrave, jedre, mirisne i rumene kao sastojci u vodi. 

Sastojci:
Tijesto-
2 solje prosijanog brasna
200 ml (+) vode 
1/2 k soli 
Mjesavina topljenog maslaca i ulja za premazivanje tijesta
Fil-
650-700 g sampinjona, rezanih
1 K ulja
2 K pavlake
1-2 K mrvica kruha / hljeba
so i biber prema ukusu
bijeli luk u prahu (po zelji) 
Nacin:
Mozete pogledati na link za detalje: Kako da razvucete tijesto 
Za fil, pomijesajte sve sastojke. Nanesite na 1/2 razvucenog tijesta, pospite sa malo ulja, zatim zarolajte (zavrcuci krajeve). Premazite uljem i pecite 35-40 min na 180*C. 
Divna je!



15 comments:

  1. Hi!
    You have a nice blog with awesome clicks. I have just started following you and it may be highly encouraging if you may follow me back.
    http://cookingwithsapana.blogspot.com
    Thanks
    Sapana

    ReplyDelete
  2. Tako dobro izgleda, da izgladnis trenutacno :)

    ReplyDelete
  3. Gordana - apsolutno se slažem ;). Zazubice su mi momentalno narasle...

    ReplyDelete
  4. Ajaoj, kako volim ove pite, od kora koje su domace....jos kada bih se usudila da probam da napravim....

    ReplyDelete
  5. Цікавий рулет!!! Виглядає дуже апетитно!

    ReplyDelete
  6. Awesome pics.. Loved the filling Jasna :-)

    ReplyDelete
  7. Ajme meni, na ovoj zadnjoj fotki štrudla izgleda neodoljivo!

    ReplyDelete
  8. Predivna je, za prste polizat mmmm :)

    ReplyDelete
  9. Izgleda predivno. Na žalost nisam baš neki ljubitelj šampinjona, ali padam na domaće tijesto za štrudlu. Savršeno si ju razvukla!

    ReplyDelete
  10. Wow, looks simply awesome, have to try this out..

    ReplyDelete
  11. Awesome job, looks splendid...very inviting.

    http://kitchentantras.com/almond-chocolate-milk-silk-smooth/

    ReplyDelete
  12. Štrudle s punjenjem od šampinjona su meni nešto fenomenalno! Izgleda jako primamljivo!

    ReplyDelete
  13. Štrudla/pita izgleda odlično ali sam više zadivljena vještinom razvlačenja tijesta.

    ReplyDelete