18 June 2013

Ricotta Spinach and Semolina Gnocchi with Butter-Sage Sauce




This is what we had for dinner last night. Sometimes is difficult to come up with a meatless menu, but sometimes material presents itself; I saw this beautiful fresh spinach at my green grocer and decided to use it with ricotta from my fridge. Sage is from my garden, eggs my hens', so dinner was as fresh as it can get.

Ingredients:
Gnocchi-
1 bunch spinach (150 gr cooked)
1 cup Parmesan, grated
3 eggs
200 gr Ricotta cheese
1/2 tsp salt
white pepper (optional)
1 cup semolina (fine preferably)
1/2 cup flour (+ for shaping)
Sauce-
100-120 gr butter
8-10 sage leaves, thorn
Extra Parmesan for sprinkling
Method:
Cook or steam spinach; cool then squeeze all the moisture. Put spinach and ricotta in a food processor, pulls it until incorporated then add  other ingredients. Process it until smooth.
Dust working surface with flour. Turn dough onto it and shape 2 logs. Cut them into fingers and with dusted hands shape each gnocchi.
bring a pot with salted water to boil. Place 10-15 pieces of gnocchi into it. When gnocchi come up to surface cook a minute more then take out with a slotted spoon. Do the same with the rest of shaped dough.
Heat butter and sage and let it boil until sage slightly browned and release aroma. Pour over the gnocchi, mix well and grate extra parmesan on top. Serve immediately.



 Rikota, Špinat i Griz Njoke sa Sosom od Maslaca i Žalfije

Ove divne njoke smo imali za obrok prosle veceri. Ponekad  nije lako smisliti sta napraviti bez mesa, a ponekad se materijal i ideje sami nametnu. Vidjela sam divan svjez spinat kod moga piljara i odmah sam odlucila koristiti ga sa rikotom koju vec imam u frizideru. Zalfija je iz baste, jaja od mojuh koka, tako da je vecera bila izuzetno 'frishka'.

Potrebno:
Njoki-
1 veza spinata (150 gr kuhanog)
1 solja parmezana
3 jaja
200 gr ricote
1/2 kasicice soli
bijeli biber (po zelji)
1 solja griza / krupice (finije ako je moguce)
1/2 solje brasna (+ za oblikovanje)
Sos-
100-120 gr maslaca
8-10 listova zalfije / kadulje, iskidane
Jos parmezana za posuti 
Nacin:
Skuhajte spinat, ocijedite i prohladite.
Ubacite ga u elektricnu sjeckalicu zajedno sa rikotom. Isjeckajte, zatim dodajte ostale sastojke. Sjeckajte dok masa ne postane jednolicna i kasasta. 
Pospite brasnom rdanu povrsinu, pa na nju istresite masu. Podijelite na  2 dijela i formirajte valjke. Isijecite valjke na 'prste'. Svaki dio oblikujte nabrasnjenim rukama.
Pristavite lonac sa zasoljenom vodom da kuha. Ubacujte 10-15 njoka; kada isplivaju na povrsinu kuhajte jos minutu, zatim ih izvadite u posudu za sluzenje. Ponovite sa ostalim njokama.
U manjoj posudi kuhajte maslac sa zalfijom dok ne postane zlacano i dok zalfija ne pusti aromu. Prelijte ovime njoke, dobro promijesajte, pa pospite parmezanom. Sluzite odmah!

10 comments:

  1. Jako mi se sviđa recept!
    Nemam špinata trenutno, ali ću isprobati s nekim zelenim povrćem.
    Tako su ti lijepi i pravilni! Zadivljena sam.

    ReplyDelete
  2. Kakav krasan recept, stvarno predivni njoki!
    Obožavam njoke, svih vrsta, boja i oblika :)

    ReplyDelete
  3. Odlično... Baš mi se sviđa recept... :)

    ReplyDelete
  4. Wow, this looks so delicious, fresh and so healthy..

    ReplyDelete
  5. Prihvaćam sve osim kadulje, baš mi se zamjerila u djetinjstvu kao lijek protiv grlobolje pa ju ne volim kao začin. Ali zato njokići zvuče odlično.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, znam taj osjecaj...Bilo koji sos se moze sluziti; od rajcice bi takodje dobro isao...

      Delete
  6. I was waiting for this! It is just beautiful, love the colours, the flavours and the way you put it together.

    ReplyDelete
  7. Odlični njoki, volim kombinaciju tijesta s nekim povrćem

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...