25 July 2013

Greek Fig and Hazelnut Cake



For all my European followers / readers where season for fresh figs is coming!
For this cake, you have option to put sliced figs on top of batter, or on bottom of a cake pan before baking. Pictured mini cakes are made as upside-down cakes, in muffin tins.

Ingredients:
125g unsalted butter,softened
3/4 cup caster sugar
3 large (free-range) eggs
1 cup plain flour, sifted
2 tsp baking powder
1/2 cup ground hazelnuts
1/4 cup hazelnuts, chopped 
5-6 fresh figs (not too ripe), sliced

For serving -
2 tbs honey 

Greek yoghurt or cream 
2 sliced (dried) figs, optional (see note)
Method:
Preheat oven to 180*C; prepare cake tin (20-22 cm, or muffin moulds)
Beat butter and sugar until fluffy, ad eggs one by one. Sift flour and baking powder on top, add hazelnuts and fold in. Spoon mixture into muffin tin  (or cake tin), place sliced figs on top.
Place in oven and bake for 45-50 min (less for muffins). 
Take out and cool. Serve with honey and Greek yoghurt.
Note: If you want to decorate it with dried figs: slice thinly 2 figs, place them onto paper towel and microwave for 50-90 seconds on medium power. Take out and let it cool





Grčki Kolač sa Smokvama i Lješnicima

Za moje Evropske sljedbenike / citatelje, kojima sezona smokvi otpocinje!

Za ovaj recept imate opciju da smokve stavite na povrsinu kolaca prije pecenja, ili da ga napravite kao prevrnuti kolac (tj smokve na dno pleha prije pecenja). Na slikama je ova zadnja verzija mini kolaca koje sam pekla u kalupima za mafine.

Sastojci:
125 gr maslaca, omeksalog
3/4 solje sitnog secera
3 veca jajeta
1 solja brasna, prosijanog
2 k praska za pecivo
1/2 solje mljevenih ljesnika
1/4 solje sjeckanih ljesnika
5-6 smokvi (ne prezrelih), izrezanih
Za servirati-
2 K meda
Grcki jogurt ili pavlaka
2 izrezane (osusene) smokve, po zelji (vidite napomenu)
Nacin:
Ukljucite rernu na 180*C, pripremite 20-22 cm obruc ili mafin kalupe.
Umutite maslac i secer, dok ne postane pjenasto; dodajte jedno po jedno jaje. Prosijte brasno i prasak za pecivo na vrh, dodajte ljesnike i pazljivo sjedinite rucno. Uspite u pripremljene modele, postavite  izrezane smokve na vrh  i smjestite u rernu. Pecite 45-50 minuta (manje za mafine). Izvadite i ohladite. Servirajte sa Grckim jogurto i medom.
Napomena: Ako zelite ukrasiti sa susenim smokvama, izrezite 2 smokve tanko, smjestite ih na upijajuci papir i zagrijavajte u mikrovalnoj oko 50-90 secundi na srednjoj jacini. Izvadite i ostavite da se ohladi.



8 comments:

  1. wow These mini hazelnut cakes look divine!

    ReplyDelete
  2. Joooooj....kako bi mi sad iza ručka dobro "sjeo" ovaj tvoj kolačić!!!!

    ReplyDelete
  3. Kod mene su taman krenule smokve i jako mi se sviđa ova prevrnuta verzija kolača.

    ReplyDelete
  4. Ovo je odlično... Nadam se da ću se setiti ovog recepta kad smokve krenu punom parom. Kod mene lreću u septembru, a dobro su rodile... :)

    ReplyDelete
  5. Super su mi ovi kolačići, baš super ! I sviđa mi se ideja sa kalupom za muffine kao i da se rade ovako prevrnuti. Za mene ljubitelja smokava stigla je prava poslastica !

    ReplyDelete
  6. Se ve exquisito linda receta me encanta,saludos y abrazos.

    ReplyDelete
  7. Uh, ovo je sjajno. Volim sve sastojke.

    ReplyDelete
  8. Bože, kako ovo dobro izgleda!
    Uh, pa ovo mora da je savršenstvo...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...