15 October 2013

Burnt Carrot Cake...how to save it


When you try to do too many chores at once, often some of them don't end up done in a good way. 
The other day I tried to squeeze painting my kitchen walls, baking a carrot cake and organising bills all at same time...I know - silly ... that's why my cake burnt!
 Anyway, if that happens to you sometimes, here's what to do...
Take cake out of the pan; place it on a cooling rack and let it cool. Take a sharp knife (finely serrated ones are the best) and start scratching burnt parts. In some cases, deeper burnt parts have to be cut off. After you got rid of all nasty bits,  brush off tiny dark particles, left after scratching. Continue with icing / decorating as usual...no-one will even notice your mistake!

Ingredients:
1 cup sugar 
3 eggs
3/4 cup oil
2 cups grated carrots
1 cup chopped walnuts
1 tsp vanilla
2 cups flour
2 tsp baking powder
(grated orange rind, or 1 tsp spice mix or 1 tsp cinnamon for flavour)
Icing-
1/2 cream cheese (125 g)
1/3 cup icing sugar
1/3 cup milk powder
(or your favourite icing)
Method:
Preheat oven to 170*C; pripare a cake tin.
Beat sugar, eggs and vanilla. Add oil; mix well. Add all other ingredients with flour and walnuts at the end. Fold in by hand. Transfer mixture into a cake tin and bake for 35-45 minutes. Take out and cool.
For icing- beat all ingredients until smooth and fluffy. Spread over the top, cut and serve.


Zagoreni Kolac od Mrkve

Kada pokusavate da obavite nekoliko poslova u isto vrijeme, cesto neki od njih ne budu uradjeni kako treba. Prije neki dan sam pokusala bojiti zidove kuhinje, ispeci kolac i organizovati racune uisto vrijeme....Znam - ludo...zato mi je izgorio kolac!
U svakom slucaju, ako se nesto slicno desi vama, evo sta da uradite...
Izvadite kolac iz kalupa; ostavite ga hladiti na mrezi. Uzmite ostar noz (sitno nazubljeni su najbolji) i pocnite strugati izgorenu povrsinu. Ako je neophodno, odrezite dijelove koji su vise uhvaceni. Posto ste odstranili zlobne dijelove, ocetkajte sitne izgorene mrvice koje su preostale. Nastavite sa dekorisanjem na uobicajen nacin...niko nece niti primijetiti vasu gresku!

Potrebno:
1 solja secera
3 jaja
3/4 solje ulja
2 solje rendane mrkve
1 solja sjeckanih oraha
1 k vanila esencije
2 solje brasna
2 k praska za pecivo
(ribana korica narandze, ili mjesavina mirisnih zacina, ili 1 k cimeta za aromu)
Premaz-
1/2 krem sira (125gr)
1/3 soljesecerau prahu
1/3 solje mlijeka u prahu
(ili vas omiljeni premazujuci krem)
Nacin:
Ukljuc ite rernu na 170*C, pripremite kalup.
Mutite secer  sa jajima.Dodajte ulje, dobro izmijesajte. Dodajte sve ostale sastojke; brasno i orahe na kraju. Izmijesajte lagano rukom. Uspite u kalup i pecite 35-45 minuta. Izvadite i ohladite.
Za premaz miksajte sir, secer i mlijeko u prahu dok nepostane kremasto. Prekrijte kolac, rezite i servirajte.

rexipe / Foter / CC BY

17 comments:

  1. Za jedan zgoreni kolač- super izgleda! Meni je jedan od dražih;)

    ReplyDelete
  2. Događa se i to. Super si ga spasila!

    ReplyDelete
  3. Nice tip, I do it sometimes when bread slices gets over toasted, the cake looks delicious..

    ReplyDelete
  4. svima se događa,
    odlično si se snašla

    ReplyDelete
  5. :))) Good practical approach, I like it!:)

    ReplyDelete
  6. Odlično si se snašla. Ja sam isto jednom imala peh s prepečenim kolačem - bila sam prehlađena pa nisam osjetila da miriš, a išla sam raditi nešto drugo i tako .... isto sam ga malo izrezbarila :D

    ReplyDelete
  7. Ovo ja zovem zgoda u nezgodi:)) Svidja mi se, da nisi rekla da je zagoreo ne bih posumnjala:)

    ReplyDelete
  8. I na kraju se nista ne vidi, a ne vjrujem da ko primjeti razliku :)

    ReplyDelete
  9. wow who would have thought it was burnt! Looks absolutely tempting with that perfectly moist texture.

    ReplyDelete
  10. A Jasna, svaka čast, ja bi ga samo bacila :D Sad sam malo pametnija..

    ReplyDelete
  11. Wow looks delicious.
    Regards
    Olguis.

    ReplyDelete
  12. Kad su mi djeca bile bebice, pekla sam paprenjake. Jednu sam dojila i osjetila miris zagorenog keksića a kako dijete maknuti? Na svu sreću tu je bio muž kojemu nisu smetali zagoreni keksići. Ovaj kolač mi je super, nikako da krenem s tom mrkvom...

    ReplyDelete
  13. Kod mene se to često događa, jer je rerna starija od mene :(, zagori kolač, pa čak i musaka, al' na sreću samo po površini i ja lepo ostružem, bez nerviranja i ''show must go on''... Niko ne primeti jer to ne menja ukus.
    Nikada nisam jela kolač sa šargarepama, ne mogu ni da zamislim taj ukus, probaću jednom po tvom receptu. Ima da zagori, sigurno. ;) :) Pozdrav veliki

    ReplyDelete
  14. Super si se snašla i od zapravo izgorenog kolača napravila fini, ukusni kolač, nikada ne treba odustati i ja vjerujem da je ovaj kolač odličan !

    ReplyDelete