21 October 2013

Catastrophic


My state is on fire...It was never so catastrophic as this time.
Hundreds of homes have been lost, many damaged. My thoughts are with those who have to leave their homes tonight or next few days - please be safe! Leave early - nothing is so worth as lifes!

Moja drzava je u pozarima... Nikada nije bilo tako katastrofalno kao ovoga puta.
Stotine domova je izgubljeno, mnogi su osteceni. Moje misli su sa onima koji moraju napustiti njihove domove veceras ili u narednih nekoliko dana. Mnogima je tesko napustiti dom koji su godinama gradili; izabiru da ostanu i bore se... ali nista nije tako vrijedno kao zivoti. 
Australija i njeno vrijeme su poznati po redovnim pozarima; cak su neke biljke tako prilagodjene za obnovu, da tek poslije pozara sjemena mogu da germiniraju. Zalimo za zivotinjama i ljudima koji zive u takvim erijama!
Veliko hvala volonterima koji nesebicno daju sve od sebe,  bore se na 'frontu' i cesto sa sopstvenim kucama u opasnosti.
   I live in Penrith  /  Penrith je gradic u kojem ja zivim

This scary cloud of smoke was captured from my backyard yesterday
Ovaj strasni oblak dima je snimljen juce iz moga dvorista.
Homes, animals, nature - all gone :-(  /  Kuce, zivotinje, priroda - sve otislo :-(

Sydney wrapped in smoke  /  Sidni omotan u dimEmbarrassed Sun peeking through burnt trees.  /   Osramoceno Sunce viri kroz sagorjelo drvece.


13 comments:

 1. Nadam se da ce pozari sto prije biti ugaseni sa sto manje zrtava. I kod nas svake godine bijesne pozari ali nikad nisu bili blizu naseljenih podrucja tako da je steta iako velika ipak zanemarljiva u odnosu na ovo sto se kod vas sada dogadja. Zaista je uzasno i nadam se ad ce sto prije sve biti gotovo

  ReplyDelete
 2. OMG! I don't watch TV so I didn't know:(

  ReplyDelete
 3. Strašno! Ove slike kao da su iz nekog filma, a na žalost su stvarnost.

  ReplyDelete
 4. Joj, ovo je tako tužno! Nadam se da će što brže biti zaustavljen požar.

  ReplyDelete
 5. Drži se Jasna, nadam se da će ova katastrofa čim prije prestati da ćete opet moći mirno spavati. Šaljem ti virtualni zagrljaj.

  ReplyDelete
 6. Jasna, nemam pojma sta se desava, uopste ne gledam vesti... Nadam se da ce pozar sto pre prestati. Potresne slike. Drzi se!

  ReplyDelete
 7. Strašni su ovi požari..mnogi od njih izazvani nepažnjom čoveka.Pazite se i čuvajte se i u mislima sam sa tobom.

  ReplyDelete
 8. The pictures tell everything, hope everything will be back under control, so sad..

  ReplyDelete
 9. It's horrible...the news has been all over the TV channels here. Hope the situation will be getting better. Powers to people, esp. the firefighters!

  ReplyDelete
 10. Ove slike su užasavajuće. Svaki put kada ljude zadese ovakve i slične neprilike shvatam da je priroda nezaustavljiva... Zato je bitno razumeti je što bolje i sklanjati se na vreme, jer kao što si rekla ništa nije vredno kao život. Mislim na tebe i čuvajte se <3

  ReplyDelete
 11. Ajme, strašno! Ja isto uopće ne gledam vijesti, pa sam se sad šokirala.
  Kao da da ti je vulkan proradio pored kuće!
  Mislim na vas i nadam se da će sve proći bez žrtava.

  ReplyDelete
 12. Draga Jasna, baš je ružno vidjeti ovakve prizore, a mogu zamisliti kako je tek kada ih gledaš sa vlastitog prozora. Nadam se da ste vi svi dobro, da se ovo sve skupa smiruje. Držite se !

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...