30 October 2013

Rustic Pesto and Ricotta Roll


Not much to say about this recipe, except that is very handy to have it when you don't have much time to spend on lunches and snacks for couple of days. Just cut off a piece, and tasty meal is ready . Important thing is that is packed with proteins and carbs...Kids love it.


Ingredients:
Dough-
3 1/2 cups flour
1 1/2 tsp salt
2-3 tbs olive oil
2 tsp yeast
1 1/3 cups water (skin warm)
Filling-
500 g ricotta cheese
1 egg
1 tsp salt
2-3 tbs pesto (basil preferably - recipe)
Method:
Mix all ingredients for the dough, knead for 5 minutes, cover and let it rise in a warm spot. You can use bread machine for this.
Mix all ingredients for filling.
After 45 minutes to 1 hour, place dough on a floured surface and roll out into a rectangle. Spread filling over it, then roll from one edge to the other. Place roll onto an oiled baking sheet; twist it for rustic look. Cover with a clean cloth.
Switch your oven to 180*C. When ready, place roll inside and bake for 35-45 minutes. Enjoy warm or cold.



 Rustični rolat sa sirom i pestom

Nemam nmogo reci o ovom receptu, osim da je jako zgodan za dane kada nemate mnogo vremena za pripremati ruckove i uzine. Samo odrezete komad i imate ukusan obrok. Sto je najvaznije, sadrzi i proteine i UH...djeca ga vole.

Potrebno:
3 1/2 solje brasna
1 1/2 k soli
2-3 K maslinovog  ulja
2 k instant kvasca
1 1/3 solje mlake vode
Fil- 500 gr rikota sira (ili sl)
1 jaje
1 k soli
2-3 K pesto (od bosiljka po mogucnosti - recept)
Nacin:
Umijesite tijesto, pokrijte i ostavite na toplome da nadodje.
Pomijesajte sve sastojke za fil.
Nakon dizanja, razvaljajte tijesto u pravougaonik na pobrasnjenoj povrsini. Premazite ga ga pripremljenim filom i zarolajte. Postavite na nauljenu tepsiju; uvrnite nekoliko puta za rustican izgled. Pokrijte cistok krpom.
Ukljucite rernu na 180*C; kada se zagrijala, smjestite rolat unutra i pecite 35-45 minuta. 
Uzivajte toplo ili hladno.






20 comments:

  1. Uh što je dobra! Ko to ne bi volio :) Tijesto ti je savršeno, za početak bi mi pasao ovaj jedan okrajak...pa onda možemo dalje... :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Greškom izbrisah komentar, molim te izvini.
      Ovo izgleda fantastično...jako mi se sviđa.

      Delete
  3. Kako je dobar recept! Tradicionalno, jednostavno, a opet nešto posebno!

    ReplyDelete
  4. Fantastično, zaista... Mogu zamisliti ukus!

    ReplyDelete
  5. Odlicno izgleda. Ja sam nekako vise za crveni pesto, ali vjerujem da bi se i on odlicno uklopio :)

    ReplyDelete
  6. So delicious, I can imagine the flavor from the pesto..

    ReplyDelete
  7. ajmeee... kako lipo izgleda,...sir i pesto zvuči ukusno!!!

    ReplyDelete
  8. ''I diše i miriše''...I Italija je nekako bliža sa ovim receptom :)

    ReplyDelete
  9. Divno izgleda, ricotta je idealan sir za razna punjenja. Ovako na dasci i travi je baš rustično :)

    ReplyDelete
  10. Esta receta se ve con una pintaaaaa saludable,excelente y de lujo,abrazooooooos.

    ReplyDelete
  11. Baš lepo izgleda, zaintrigirala si me sa ovim punjenjem. Mnogo mi se dopada:)

    ReplyDelete
  12. Baš bih volila probati... lipo izgleda! :)

    ReplyDelete
  13. Odlično izgleda a u ukus i ne sumnjam. Volim ovakve rolate.

    ReplyDelete
  14. Beautiful bread! Nice blog and your story sounds familiar.

    ReplyDelete
  15. This is making me HUNGRY! The bread looks perfect, Jasna.

    ReplyDelete
  16. Rolat mi je odličan, super ideja i super recept ! I jako lijepo izgleda, sviđa mi se ovaj rustični štih !

    ReplyDelete