Recipe is from my friend's Snjeza blog 'Vrtaljica' .
Snjezana past away yesterday in her 62nd year of life, after her long battle with cancer.
RIP Snjezo!
Ingredients:
Dough / Pastry-
350 g flour
200 g butter, cold pieces
1 tbs sugar
100 ml milk, lukewarm
7 g yeast (2 tsp)
Filling-
220 g walnuts, processed
200 g sugar (or less)
50 gr chocolate, grated
3 egg whites
1 tbs rum (optional)
Method:
Place sugar, yeast, milk and 1 tbs flour in a bowl. mix and leave for yeast to activate.
Process flour and butter (or, do it with your finger tips); when yeast ready mix in butter/flour and make a soft dough. Let it rest for 30 min +.
Dust tea towel with flour and roll out a thin rectangle.
Process all ingredients for filling, then spread onto rectangle. Fold as a swiss roll,then cut into 1 cm discs. Place onto lined thins.
Switch oven to 180*C; when ready place swirls inside and bake for 15 minutes.
Take out, cool and dust with icing sugar.
In Memoriam...
Snjeza je bila draga osoba kojoj je bio" najvazniji sadrzaj, a ne forma iliti pakiranje'.
Otisla je na neko bolje mjesto...Pocivaj u miru draga Snjezo!
Sućut njenim deckima..
Originalni recept
Draga Jasna, jako lepo od tebe što si na ovaj način pokazala tvoje poštovanje porema Snježani. Nisam je poznavala dugo i znala sam je vrlo površno ali me je šokiralo kad sam juče pročitala na Coolinarici da se preselila na neko bolje mesto,nisam znala ni koliko je bolesna, jednom sam sasvim slučajno pročitala na FB da nije najbolje... Počivala u miru, draga Snježana.
ReplyDeleteJa sam bas prije jedno 15 dana pravila nesto od njenih recepata i konstatovala kako je vec neko vrijeme neaktivna i bas sam se pitala sta je sa njom. Saopstenje na Coolinarici sam propustila tako da sam se bas sokirala. Nisam je licno poznavala ali sam pratila njen blog i isprobala mnoge od njenih recepata. Iskreno saucesce njenima.
ReplyDeleteDraga Jasna, hvala sto si objavila za Snjezu, ja sam cesto mislila na nju. Nisam znala da se to desilo i ne mogu da vjerujem.
ReplyDeleteUpravo sam procitala na fejsu ovu tuznu vijest. Falit ce nam njeni postovi i recepti!
ReplyDeleteJučer sam prelistala njezin blog, odabrala recepte napisala post i čekam vikend da napravim odabrano. Voljela bih da još poneka blogerica na ovaj način sačuva uspomenu na Snježu, stoga mi je, unatoč tuzi, drago vidjeti tvoj post.
ReplyDeleteNeopisivo mi je žao, još ne mogu prihvatiti da je više nema među nama.
ReplyDeletePočivala u miru draga Snježana.
mm...it looks very delicious! I love the walnut filling!
ReplyDeletedivan gest... podržavam predlog "what's for desert" i tako sačuvamo sjećanje na našu dragu Snježu.
ReplyDeleteP.S. u posljednje vrijeme sam u užasnoj gužvi ali vas nisam zaboravila razglednicu...veliki pozzz...
Divan gest, draga Jasna.
ReplyDeleteLook delicious!
ReplyDeleteThis is a lovely post!
Look delicious!
ReplyDeleteThis is a lovely post!
I ako je nisam poznavala, paznja koju joj je nekolicina vas poklonila me je duboko dirnula. Lovely way to say goodbye :)
ReplyDeleteThis looks amazing!! I am loving the filling!
ReplyDeletePratila sam je na fejsu...tužno!
ReplyDelete