03 September 2015

Spaghetti with Baby Octopus and Olives


First attempt in preparing baby octopus!

Ingredients:
1 kg baby octopus, cleaned ( frozen baby octopus OK)
4 garlic cloves, minced / crushed
2-3 tbs extra-virgin olive oil
pinch of chili flakes
1/2 cup black olives, pitted (oil-cured are better)
salt and pepper
1/2 cup dry red wine
1 packet Spaghetti (or linguine) - 500 gr
2 tbsp chopped fresh parsley

Method:
Place octopus in a bowl, add a pinch of salt, 2 minced cloves of garlic and mix. Bring a pot of water to boil, place octopus in it, simmer for about 45 minutes ( or until the octopus feels tender when tested with a fork). Drain and set aside. When cool enough to handle, cut the octopus into smaller pieces.
Heat the olive oil in a pan. Add the remaining minced garlic and a pinch of red pepper flakes, and sauté for about 1 minute. Stir in the octopus and the olives; season with salt and pepper. Add the wine, and cook for 5 minutes, then cover and simmer for 10-15 minutes.       Cook Spaghetti (or linguine) according to instructions.  Drain the pasta, and add it to the pan. Add the parsley, and toss over heat for 30 seconds. Serve drizzled with high quality olive oil and a little more fresh parsley.


Špagete sa Hobotnicama i Maslinama

Prvi pokusaj pripreme malih hobotnica.


Potrebno:
1 kg malih hobotnica / oktopusa, ociscenih (moze i smrznute )
4 cena bijelog luka, sitno sjeckan / protisnut
2-3 K djevicanskog maslinovog ulja
prstohvat ljuspica ljute papricice / cilija
1/2 solje crnih maslina, bez kostice (u ulju su bolje)
so i biber
1/2 solje suhog crnog vina
1 pakovanje spageta (ili lingvina) - 500 gr
2 K sjeckanog persunovog lisca
Nacin:
Smjestite hobotnice u posudu, posolite, dodajte 2 cena protisnutog bijelog luka; promijesajte. Stavite lonac sa vodom da prokuha, ubacite sipe i kuhajte oko 45 min, ili dok  ne omeksaju. Ocijedite i ostavite po strani. Kad se malo ohladilo isjecite na manje komade.
Zagrijte ulje u tavi. Dodajte preostali bijeli luk i cili ljuspice; dinstajte 1 minutu. Ubacite hobotnice i masline, zacinite solju i biberom. Dodajte vino, kuhajte 5 minuta, poklopite i nastavite kuhati jos 10-15 minuta.
Skuhajte spagete prema uputsvu na paketu. Ocijedite i prebacite u tavu sa hobotnicama. Pospite sa persunovim liscem, i mijesajte oko 30 sekundi. Servirajte poliveno maslinovim uljem i posuto sa jos persunovog lisca.



11 comments:

  1. I am not a fan of olives, but octopus.. Yummy!

    ReplyDelete
  2. Ja sam vise za masline :) Hobotnicu nisam probala nikad.

    ReplyDelete
  3. E, ja sam za sve što je u tanjiru! ♥ Iako sam tek pre par godina prvi put jela hobotnicu, sad ne propuštam priliku da je gustiram, a u maslinama se davim... :)))

    ReplyDelete
  4. I am a big fan of seafood, a plate just like for me!:)

    ReplyDelete
  5. Ovo jelo je sigurno prava stvar za ljubitelje hobotnice, a ja to nisam :) Hobotnicu eventualno mogu samo na salatu.

    ReplyDelete
  6. Haven't had octopus in ages! This looks so yum with the combo of flavours, Jasna.

    ReplyDelete
  7. Svaka tebi cast Jasna! Ja sam svasta u zivotu probala, izmedju ostalog i zabe i puzeve cak i konjetinu. Volim i lignje ali sve sto ima oci ili pipke ne mogu (npr. crawfish) ....imam mentalnu sliku da bi se to meni mrdalo u ustima hahaha. Moj muz bi se davio u ovome i njemu cu napraviti. A ja odoh u Bosnu na cevape :D
    Pozdrav

    ReplyDelete
  8. Kod nas su hobotnica i sipa dvije sasvim različite životinje. S obzirom na izgled, rekla bih da su ovo baš hobotnice. A njih obožavam. Nisam nikad vidjela ovako male.

    ReplyDelete
  9. Volim hobotnicu pripremljeno na bilo koji način.:-) Tvoj recept je super. Jelo jako lepo izgleda.

    ReplyDelete
  10. Jasna I love octopus!
    Usually we try in paellla.
    Your plate look doo good!
    xo

    ReplyDelete