.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
01 July 2010
Austrian Farmer's Bread (Bauernbrot)
This is a sour rye bread. I've been searching for a perfect recipe for a long time, and ...search is over!
Ingredients:
Rye sour dough-
260 g rye flour
260 g water
5 g dry yeast
Wheat sour dough-
135 g bakers flour
135 g water
5 g dry yeast
Other ingredients-
170g rye flour
100 g bakers flour
70 g water
2 tbs oil
13 g salt
5 g dry yeast
1/2 tbs caraway seeds
1 teas cumin
1/2 teas coriander seeds
1/2 teas fennel seeds
Method:
Day before (or at least 16 hours) make (separately) sour dough.
On the day of baking - Mix all ingredients together and knead for at least 10-15- minutes. Using bread making machine is OK. Leave it rise for 2-4 hours.
Punch down and knead, shaping 2 balls. Dust with flour and let it double.
Preheat oven to 200*C. When bread ready for baking, transfer the balls onto baking sheet. On bottom of the oven place a dish with some boiling water. Quickly place bread inside and close the oven door. Bake for 10 minutes, then reduce temperature to 180* and bake for extra 20-30 minutes. You'll get aromatic, 'heavy' bread, easy to digest.
Austrijski seljacki Kruh/hljeb
Potrebno:
Kiselo tijesto od razi-
260 gr razanog brasna
260 gr vode
5 gr suhog kvasca
Kiselo tijesto od psenice-
135 gr brasna, obicnog
135 gr vode
5 gr kvasca, suhog
Ostali sastojci-
170 gr razanog brasna
100 gr psenicnog (obicnog) brasna
70 gr vode
2 kasike ulja (maslinovo)
13 gr soli
5 gr suhog kvasca
1/2 kasike ‘caraway’ sjemenki ()
1 kasicica kima
1/2 kasicice korijander sjemena
1/2 kasicice fenel sjemena
Nacin:
Dan prije umijesite oba kisela tijesta (odvojeno) i ostavite pokriveno kisnuti na sobnoj temperaturi najmanje 16 sati.
Sutradan, pomijesajte sve sastojke i oba kisela tijesta i mijesite najmanje 10 min (rucno) ili u masini (pekacu).
Ostavite nadolaziti 2- 4 sata (u ovisnosti o sobnoj temperaturi).
Premijesite tijesto na brasnu, oblikujte loptu, pospite sa dosta brasna i ostavite nadoci drugi put, pokriveno cistom tkaninom.
Ukljucite pecnicu da se ugrije na *200 C, te neposredno prije pecenja na dno stavite sud sa kljucalom vodom. Ovo ce stvoriti vlaznu sredinu koja omogucava hrskavu koricu.
Ubacite kruh da se pece 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na *180 C, te ga ispecite do kraja.
Dobicete divan mirisan i ‘tezak’ kruh, koji je lak za probavu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Djeluje ukusno, a korica vrlo zamamno!
ReplyDeleteHvala na pozitivnom komentaru, cijeni se!
ReplyDeleteDanas sam do kraja umijesila i ispekla kruh po ovom receptu.Jasno, počela sam raditi jučer.
ReplyDeleteStarter tijesto, kad se umijesi izgleda tvrdo no kad stoji preko noći postane puno mjehurića i tekuće. Tijesto se sutradan lijepo mijesi. Preračunala sam recept na količinu od 1000 g brašna i napravila dva prekrasna okrugla mirisna kruščića. Ukus fantastičan, baš po mom ukusu.Kruh gust, po mom ukusu,zanimljiva slikovita korica, kao na slici
Sve sjemenčice nisam mogla nabaviti pa sam upotrijebila kim i koromač te malo lanenog sjemena. Šteta što kod nas nema jestivog sjemena kopra, to bi tek dalo poseban miris. No i ovako je dobro.
Hvala na nesebičnom dijeljenju svog recepta, koji je očito nastao kroz dosta pokušaja.Rezultat rada je više nego uspješan.
Lijep pozdrav, još jednom hvala, pljesak za ovu čaroliju od mojih ukućana.
@ Dubravka
ReplyDeleteDraga Dubravka, Hvala mnogo na lijepim rijecima i vremenu koje si odvojila da napises ovo gore. Komentari kao sto je tvoj mi zaista mnogo znace. Ako mi se javis na Email i posaljes svoju adresu, bicu sretna da ti mogu poslati sjeme kopra.
U zdravlje!
Hello mate niice blog
ReplyDelete