05 April 2011

Pear and Cinnamon Upside Down Cake - Or Bye Sydney


This is my last post before my trip to Europe.
I will try to keep you updated with my recipes, and of course a few photos from places that I'll visit.


Beautiful, aromatic cake. If low fat sour cream and spread used (Weight Watchers recipe), 10 serves give 3,5 points each.
Ingredients:
2 teas cinnamon
2 tbs brown sugar
400 g canned pears, drained (or 3 medium soft pears)
6 tbs melted butter
1/2 cup sugar
2 eggs
1/2 cup sour cream
1 cup SR flour
Method:
Preheat oven to 180*C. Prepare a loaf tin or small ring cake tin; line with baking paper. Sprinkle base with brown sugar and 1 teas cinnamon. Arrange pear halves / slices over sugared base.
Beat eggs with sugar until pale and thick. Add butter and sour cream, mix with low speed. Put flour and cinnamon on top and fold trough. Spoon cake mixture on top of pears; smooth the surface, then knock your tin on a hard surface a few times, so mixture fills spaces between pears. Bake for 50 min. Allow cake to rest for 10 min before turning out onto cake plate.

Prevrnuti Kolač sa Kruškama i Cimetom

Moj posljednji post pred odlazak u Evropu.
Javicu se sa par recepata i fotografija iz mjesta koje cu posjetiti na mome putovanju.
Ostajte zdravo i veselo


Potrebno:
2 K braon secera
2 k cimeta
400 gr konzerva kruski, ocijedjena (ili 3 srednje mekane kruske)
6 K otopljenog maslaca
1/2 solje secera
2 jaja
1/2 solje kajmaka / pavlake
1 solja samodizajuceg brasna (1 s obicnog + 1,5 k praska za pecivo)
Nacin:
Ukljucite rernu na 180*C; pripremite kalup (duguljasti ili prstenasti manji), odlozite ga silikonskim papirom. Pospite dno sa braon secerom i pola cimeta. Rasporedite polovice kruski preko secera.
Umutite secer sa jajima, dodajte otopljeni puter i kajmak. Mutite jos malo na manjoj brzini. Prosijte brasno i cimet na povrsinu, pa rukom sjedinite polako masu.
Prekrijte kruske ovom masom, zaravnjajte povrsinu kasikom, pa blago lupnite dnom kako bi smjesa zasla izmedju kruski. Pecite 50 minuta.
Ostavite hladiti u kalupu 10 minuta prije nego kolac prevrnete.

13 comments:

  1. Sjajan kolač draga!Želim Vam srećan put i da se lepo provedete u našem komšiluku :-)) ! Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Probala sam ovaj kolač i odličan je, sve pohvale!
    Lijep ti pozdrav:)

    ReplyDelete
  3. Kruske bas slabo koristim. Ovo mi deluje odlicno a cimet obozavam. Veliki pozdrav i srecan put ili da kazem dobrodosla kod nas!

    ReplyDelete
  4. DRaga Jasna,
    srećan put ti želim i da s sjajno provedeš, vidiš sve što si planirala, probaš neka nova jela i doneseš nam recepte. Opusti se i malo zaboravi na nas, pa ćemo blogovati kad se vratiš!

    ReplyDelete
  5. Sretan ti put i lijepo se provedi !
    Očekujemo nove lijepe receptiće. A do tada ja uživam u ovoj finoj i mirisnoj piti. Odlična !

    ReplyDelete
  6. Kolač izgleda fino..
    Želim ti sretan put i lijep provod!

    ReplyDelete
  7. Sretan put. Čekamo nove i zanimljive recepte...

    ReplyDelete
  8. Sretan ti put do nas!!! :))) Predivan kolač!

    ReplyDelete
  9. Vidi sa jabukama pravijo sam a ne pade mi na pamet i sa kruskama, bas ti hvala, super izgleda...

    ReplyDelete
  10. odličan kolač!
    Sretan put i lijep odmor!

    ReplyDelete
  11. Hi Janas your cake is beautiful, i've loved the recipe, iam always do it with a semiliar recipe of pineaple.
    Kisses from Portugal

    ReplyDelete
  12. Kolac izgleda odlicno! Sretan put i lijep odmor!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...