19 May 2011

'Tzigerosarma' (Faggots of Balkan)

'Tzigerosarma' is very similar to English Faggot recipe

I made this speciality dish first time during my visit to Bosnia last month. I'm not a big fan of offal, but I wanted at least to give it a try. We had spit (lamb) roast for Easter, and I wanted to use offal and try this Turkish/Greek recipe
(although other surrounding countries make it in a similar way). It's best to use organs of a young animal. I knew basic ingredients, followed my instinct for the rest of them and ended being delighted by taste.

Ingredients:
Internal organs of a lamb
(I used hart, lungs and liver)
1-2 linings of internal fat (Caul fat)
4 bay leaves
2 garlic cloves
1 onion
10 black pepper corns
1 T 'Vegeta', or similar
1,5 cups rice (cooked in 1,5 cups water)
1 large bunch parsley leaves, chopped
3-4 garlic cloves, crushed
1 T 'Vegeta', extra
1 T paprika
1 t freshly ground black pepper
salt to taste
Method:
Cook all organs (except fat linings) with bay leaves, Vegeta, peppercorns, onion and garlic in 2 L of water. Cook rice separately (should be half cooked / still very firm).
Preheat oven to 200*C. Take all organs out of cooking water (reserve it), and mince. Mix really well with rice and all other ingredients. Cut internal fat linings (caul fat) into pieces 15 x 15 cm large. Put 4-5 tablespoons of mixture onto it, and fold shaping a parcel ('sarma'). Place parcels into a deep oven dish. Pour 3-4 cups of reserved water over it and bake for 20 minutes or until fat melted and golden brown.
Note- You can wrap prepared filing into a whole fat lining; that way you get 1 large 'sarma', which is cut into portions later.

Tzigerosarma (Širden)

Tokom moga boravka u Bosni ukazala mi se prilika da probam napraviti ovaj specijalitet, jer smo za Uskrs imali jagnje na raznju, pa su preostali organi mladog jagnjeta. Unutrasnjicu bas i ne volim, ali sam morala isprobati ovo jelo, koje potice iz Turske/Grcke; Slicno se pravi sirom Balkana. Znala sam osnovu recepta; slijedila sam svoj instinkt, dodala puuuno persunovog lisca i bijelog luka,i odusevila se ukusom na kraju.

Sastojci:
Unutrasnji organi jagnjeta
(ja sam koristila srce, jetru i pluca)
1-2 'maramice' unutrasnje masnoce
4 lista lovora
2 cena bijelog luka
1 crveni luk
10 zrna crnog bibera
1 K Vegete
1,5 solja rize (skuhane u 1,5 solju vode)
1 veca veza persunovog lisca, sjeckana
3-4 cena bijelog luka, protisnuta
1 K Vegete
1 K crvene paprike
1 k svjeze mljevenog crnog bibera
so prema ukusu
Nacin:
Skuhajte unutrasnje organe (samo ne maramicu) u 2 l vode sa lovorom, biberom, oba luka i Vegetom. Skuhajte rizu posebno; treba biti upola skuhana i ostati jos cvrsta.
Ukljucite rernu na 200*C.
Izvadite organe iz vode (sacuvajte je) i sameljite. Pomijesajte sa rizom i ostalim sastojcima. Dobro promijesajte. Izrezite maramicu na 15 x 15 cm. Na svaki dio stavite po 4-5 punih kasika punjenja i zamotajte kao sarmu. Slazite u dublju vatrostalnu posudu/tepsiju. Zalijte sa 3-4 solje vode u kojoj ste kuhali organe. Pecite 20 minuta, ili dok se mast ne otopi i ne postane zlatno-zuta.
Napomena- Cijelu masu mozete zamotati u jednu neizrezanu maramicu, tako da dobijete 1veliku 'sarmu' koju kasnije rezete na porcije.

8 comments:

  1. Evo mene konačno! Jagnjeću sarmu sam prvi put jela kod suprugovih u gostima na slavi. Mislila sam da će to biti sarmice u lišću sa jagnjetinom, kad oni izneli nešto nalik mesnom rolatu. na žalost jagnjetinu i ovčetinu ne volim, jednostavno miris mi je prejak i hiljadu puta sam probala da je jedem ne bi li mi se svidelo, ali jok. Nikako se ne slažemo. Suprugova tetka je pravi kao rolat, pa se hladan seče. Ova jela zaista treba sačuvati od zaborava. Uvek zaboravim da tražim maramicu u mesari. Doduše prodaju je, a sve što se umota je mnogo lepše.

    ReplyDelete
  2. Nikad nisam vidjela ovo jelo, recept je zanimljiv a konačni produkt je zasigurno jako ukusan!
    Sve pohvale Jasna za recept.

    ReplyDelete
  3. Nisam nikad vidjela, ali vjerujem da je dobro kad je specijalitet!
    Puno pozdrava ti šaljem!

    ReplyDelete
  4. Ja bas volim ovaj recept a Jeleni preporucujem, da proba ovcije meso, da drzi u mleko preko noci, pa onda da upotrebi, nece vise biti nikakav miris na ovcu. Pozdrav...

    ReplyDelete
  5. O, da... od nedavno mi je poznat taj divan ukus, i razumem sve koji vole ovo divno jelo. Jako ukusno, i mnogi tvrde, zdravo jelo :)

    ReplyDelete
  6. Ranije sam pokusala da stavim komentar dva puta pa mi nije uspelo.A vidim sad Jelena mi je odgovorila na pitanje koje sam htela da postavim a to je bilo:Je su li ovo jagnjece sarmice?A kako sam ih prepoznala?Pa moj tata je iz Pozarevca i stalno pita mamu da mu to pravi(i ostali volimo) ali i sad posle 40 godina braka kaze:Ma nije to to;)E ovo je to;) Super

    ReplyDelete
  7. Cula sam za ovaj specijalitet, ali za mene to nazalost nije, jer iznutrice (bilo koje vrste) ne mogu nikako da (po)jedem... Ali kod tebe izgleda jako dobro, i ko zna, mozda nekad i probam?

    ReplyDelete
  8. Ovo do sada nisam susrela. Iako nisam ljubitelj iznutrica u svakom slučaju vrijedan recept i vjerujem ukusno jelo !

    ReplyDelete