.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
24 October 2011
Olives - preserved at home
Nothing beats home preserved olives - for a fraction of price compared to commercial ones.
How to do it:
Buy olives that seem fresh and without blemishes.
Cut each one lenghtwise (to the stone). Place them into a bowl (bucket) cover with cold water and place a plate on top of them. For the next 4 weeks, change water every day (small olives are usually ready after 3 weeks - bite one if still bitter continue with changing water).
After 4 weeks, put olives into clean jars.
Boil water; add 40-50 g salt for each litre; dissolve.
Pour hot salty water in jars with olives; replace lid and close tightly.
After 1 week of 'sitting' in salty water, olives are ready to eat.
Can last for months in a cool spot.
Once opened keep refrigerated.
Masline u salmuri / pajcu spremljene na domaći način
Mnogo jeftinije i mnogo ukusnije od kupovnih!
Nacin:
Kupite masline da izgledaju svjeze i bez udaraca.
Nozem narezite svaku po duzini i do kospice.
Smjestite ih u vanglu / kofu, zalijte hladnom vodom.
Stavite tanjir na povrsinu da ih drzi u vodi. Mijenjajte vodu svaki dan u naredne 4 sedmice. Manjim maslinama je dovoljno 3 sedmice u vodi; zagrizite jednu - ako je jos gorka nastavite sa mijenjanjem vode.
Zatim masline smjestite u ciste tegle / galone.
Prokuhajte vodu i na svaki litar dodajte 40-50 gr soli. Promijesajte i zalijte tegle sa maslinama. Stavite poklopac i smjestite ih u ostavu / spajz.
Masline su spremne za jesti nakon 7 dana.
Neotvorene mogu trajati mjesecima.
Nacete tegle cuvajte u frizideru.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oduvek patim što ne mogu negde da kupim potpuno sveže masline a more mi je na samo 500km vožnje :) Ako nekada budem bila u prilici, definitivno ću ovaj recept isprobati. Jednostavan je i minimalno zahtevan što se sastojaka tiče :)
ReplyDeleteEvo sad imam razlog zašto da posadimo maslinu u vrtu.
ReplyDeleteA joj da mi je da imam drvo sa maslinama. Ovo je fenomenalno. Interesantno mi je kako sasvim malena deca obožavaju masline. Čuvala sam jednu malu od godinu dana i stalno sam morala da joj branim te masline jer su jednostavno preslane za dete tog uzrasta a ona je tako plakala za njima. Tako jak ukus a deca ih vole. Ja sam za ovu mediteransku zimnicu pre nego za ovu našu, turšiju i slično. Tegle sušenog paradajza u ulju, masline, feta u ulju...
ReplyDeleteZaista je interesantno kako su dve divne stvari na Novi Zeland doneli bas Dalmatinci..grozdje i masline.Ove poslednej su jos prilicno novitet ali vec sad zaista imaju odlicno maslinovo ulje.Ja najvise volim grcke Kalamata.A ove tvoje bogami ..dzinovske su takodje odlicne;)
ReplyDeleteZelene masline obozavam u kombinaciji sa feta sirom ..Kod nas se najviše jedu zelene i crne masline, koje se mogu kupiti i bez koštica, ili punjene, na primer crvenom paprikom.Ove na slici su rekla bih -purpurne i dosta krupnije..te jos nisam probala..super recept..hvala sto si ga podelila sa nama:)
ReplyDeleteEh, da mi je maslinjak......
ReplyDeleteGood idea .. but these olives roll of the above recipe .. looks great.
ReplyDelete.. Changed my URL to link is necessary to put this in your blog http://saboresyolores-garlutti.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
Marimi kisses
hi jasna, oooooooooo this is great, i now learn how to make olive pickles. but they don't sell fresh olives over here.
ReplyDeleteanyway, i like this post and learn new recipe.
i pickle chili, but it's different from the way you do with olives
Odlično izgledaju, mislim da bi se moj dragi "ubio" u njima :) Super recept!
ReplyDeleteTako ih je malo ove godine ,suša ih ubila.
ReplyDeleteObožavam masline! Ove tvoje na slici mi se jako sviđaju i imaš pravo da je najbolje sve šta se napravi u kućnoj radinosti:)uživaj!
ReplyDeleteEto,ovo je novo za mene..nisam ih nikada spremala,uvijek ih gotove kupim ..sada znam zasto ljudi kupuje pune gabe maslina :/??
ReplyDeleteThanks for sharing the lovely way to preserve olive at home!
ReplyDeleteKako lipo izgledaju, obožavam masline! :)
ReplyDeleteI wish I could find some fresh olives here too. Love your preserved olives.
ReplyDeleteOdlicna ideja i to ce sto se mene tice za sada, nazalost, ostati samo zabelezen ali ne i isproban recept, jer nemam prilike da dodjem do divnih i svezih maslina! Jako mi se dopada kako si ih upakovala:)
ReplyDeleteMi smo nekada imali masline i uvijek smo ih stavljali u ulje i to nam je bilo baš super. Sada više nemamo tolike količine maslina ali ako nešto nabavimo predložiti ću da ih "pospremimo" po ovom receptu. Odlično je i super izgleda !
ReplyDelete