31 January 2014

Baked Ricotta (savoury)


Ricotta is so versatile and I always have it in my fridge / freezer. This is one of savoury ways to use it; Easy, gluten free protein snack.

Ingredients:
  • 450-500 g whole-milk ricotta 
  • 2 large eggs
  • 100 g Parmesan, grated
  • Oregano leaves, (or basil) finely chopped - to taste
  • Salt and freshly ground black pepper, to taste
   Method:
   Switch oven to 200*C; grease a cake pan or muffin tins.
   Beat Ricotta and eggs, add other ingredients. Spoon mixture into moulds. 
   Bake for 15-25 minutes (depending what tin you used for baking), or until golden-brown and puffed. Cool slightly, then take out carefully. Serve warm or cold.
   (Slices of vegetables can be placed on top before baking)




With tomatoes on top                         Upside-down version

Pecena Rikota

Rikota (kvark) je veoma visenamjenski sir i uvijek ga imam u frizideru ili u zamrzivacu.
Ovo je jedan od 'slanih' nacina da ge upotrijebite. Lagani, bezglutenski obrok.

Potrebno:
450-500 gr rikote (kvark / svapski sir), punomasni
2 veca jajeta
100 gr parmezana, ribanog
Origano (ili bosiljak), sjeckano lisce - kolicina po zelji
so i biber, crni svjeze mljeveni, po ukusu

 Nacin:
Ukljucite rernu na 200*C; nauljite kalup za tortu / mafine.
Umutite sir sa jajima, dodajte ostale sastojke i izmijesajte dobro. Uspite u odabrani kalup i
pecite 15-25 minuta (u zavisnosti o velicini kalupa), ili dok ne postane zlatno-zuto. 
Prohladite, zatim pazljivo izvadite iz kalupa. Sluzite toplo ili hladno.
(Reznjevi povrca se mogu smjestiti na povrsinu prije pecenja, ili pecenu rikotu mozete preokrenuti naopako i sluziti)







6 comments:

  1. Nice bake! I don't think I* have used ricotta for anything savory.

    ReplyDelete
  2. I agree about ricotta, Jasna. And your bakes are a great appetizer idea. I take the one with avocado! :) ela

    ReplyDelete
  3. Your baked ricotta looks awesome, Jasna.

    ReplyDelete
  4. Upravo se svi u kući guštiramo gledajuči ove fotke i čitajuči recept :-) Izgleda predivno.

    ReplyDelete
  5. O da pa ovo sa rikotom bude fantastično.Nisam pravila slano još nikad ali ću probati.Divno si sve iskombinovala kao što se i sećam.Nisam bila dugo a vidim i blog ti se prolepšao.
    Da iskoristim ovu priliku da te pozovem i tvoje citaoce na Nagradnu igru ,jer si ti sigurno ozbiljan kandidat i sretne si ruke,što se pokazalo u prošlosti.
    Svi detalji su ovde

    http://www.dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html

    Lep pozdrav sa Novog Zelanda

    .Nadam se da objava ne smeta a ako smeta izbriši.Ako ne smeta postavi i na Google plus i na Fejs.Hvala

    ReplyDelete
  6. Jako dobro izgleda i zvuči, rikotu rijetko koristim i nisam nešto ovakvo do sada pravila, dobro došla ideja i recept !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...