.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
02 September 2011
Paws (moulded biscuits)
These moulded biscuits were very popular some 30-40 years ago in all Balkan countries.
Following recipe is my mum's. They're called Paws, because first moulds were made in that shape. If stored in a cool and dry place, paws can last for 1 month.
Ingredients:
1 butter, soft (250 g, or lard 220g)
1 egg
1/2 teas baking powder
150 g walnuts, finely chopped
2 tbs honey
1/4 cup sugar
400-450 g flour
icing sugar for dusting (rolling)
Method:
Beat egg, sugar, honey and butter. Add walnuts and flour mixed with baking powder. Make a soft dough by hand. Wrap it in plastic and leave it rest for 20-30 min.
Preheat oven to 160*C. Oil biscuit moulds; press enough dough into each, with a slight concave in the middle. Place them on a baking tin and bake for 15-20 min.
Turn out on a cooling rack and repeat process, without oiling moulds again.
Dust with a plenty of icing sugar (or roll biscuits into it).
Flee market find - an old cast iron biscuit mould
Šape
Stari recept preuzet od moje mame
Sastojci:
1 maslac, omeksan (ili 220 gr masti)
1 jaje
1/2 k praska za pecivo
150 gr oraha, sjeckanih ili mljevenih
2 K meda
1/4 solje secera
400-450 gr brasna
secer u prahu za uvaljati
Nacin:
Umutite maslac, sa jajetom , medom i secerom. Dodajte brasno u koje ste umijeasli prasak za pecivo i orahe. Umijesite meko tijesto. Zamotajte u plasticnu foliju i ostavite odmoriti 20-30 min.
Ukljucite rernu na 160*C; pripremite kalupe - namazite svaki sa malo ulja.
U svaki kalup stavite dovoljno tijesta da ga ispuni, ali da u sredini ipak bude malo udubljenje. Stavite na pleh i pecite 15-20 min. Ponovite sa ostalim tijestom isto; ne morate uljiti kalupe ponovo. Uvaljajte sape u secer u prahu.
Ako cuvate na hladnom i suhom mjestu mogu trajati do mjesec dana.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mogu ja nekoliko sapa?:))Jao kako si sretne ruke da nadjes ovaj pleh.Zar ne izgleda slatko..cela scena:))
ReplyDeletePreslatko! Taman sam si na sniženju kupila kalupe za velike kiflice kakve vidim i kod tebe na fotki, tako da bilježim recept.
ReplyDeleteKalup na medvjediće je divan!
Imam noćne more od šapica. Voli ih i moje kumče ih obožava, pa sam uzela mamin recept, ona mi je kupila 40 modlica za njih i onda je nastala noćna mora. Nisam znala da testo treba samo da se poveže onako blago, ne da se mesi i dodaje još brašna, jer je primalo koliko hoćeš brašna. Četri sata sam vadila testo iz modlica i ribala sa četkicom za zube svaku falticu na modlici da ih operem. Šteta što nisam slikala sudoperu. Moram ih opet praviti samo da mi stignu orasi.
ReplyDeletePaws looks great , I love the snowy look of this biscuit!
ReplyDeleteŠape obožavam, baka mi ih je radila kad sam bila mala:)
ReplyDeleteKalupi su prekrasni, ne znam dali ih ima kod nas za kupiti.
Pusa i ugodan vikend:)
Toliko slusam o sapicama, vec godinama, a da ih nisam nikad ni probala a ni pripremala. Znam da su jako fine, jer gde ima oraha i putera ne moze biti lose:) Meni su ove tvoje divotice preslatke, a medoline su mi bas fora!
ReplyDeleteKada sam ugledala fotku, nesto me je asociralo na snezne vrhove planina - dal' secer u prahu il sta vec, uglavnom ja pomislila da si na zimovanju pa nam saljes razlgednicu:)
Pozdrav, draga Jasna:)
Odlična modla, slatke šapice!
ReplyDelete@ Zondra Art
ReplyDeleteKalupe sam kupila u Aprilu (U Bosni)...
Mislim da su bas Hrvatski proizvod!
prekrasne su!
ReplyDeleteeh,da kada se priblizava bozic,moja mama pocinje sa ciscenjem orasa i prvi kolaci su bas sapice!!!
ReplyDeleteJa sam donijela kalupice ,ali ne znam tacno gdje se nalaze momentalno ...jednostavno ima puno stvari,a prostor mali :(
Lijepe su sapice..ako mi se posreci da nadem kalupice pravicu ih i ja !!:)
I love this Jasna; always anxious to discover what your blog will give us.
ReplyDeleteRita
Jao saaaaape, a ja sam na dijeti:((((( gr, mr, frrrr! Pravila sam jednom po receptu sa Coolke, ali su mi bile tvrde, bas cu zabiljeziti tvoj, da probam!
ReplyDeleteHi Jasna,thank you for sharing a family recipe, they look delicious.
ReplyDeleteI really enjoyed of your molds, kisses and good weekend.
wonderful cakes and what a great creativity you have done.
ReplyDeleteUf, sad bi baš rado jednu dvi za doručak :D
ReplyDelete