Ingredients:
Dough-
3 cups strong flour
1,5 teas yeast
70 g sugar
100 g butter, melted
2 medium eggs, beaten
1/4 cup(+,-) milk, warm
zest of 1/2 lemon
Walnut Filling-
150 g walnuts, processed
70 g sugar
1 tsp vanilla
1/5 cup milk (50 ml), very hot
Prune filling-
2 cups soft prunes
1 tbs rum
other- 1 egg, beaten - for brushing (optional)
Method:
Mix yeast with a little warm milk and teaspoon each sugar and flour. When activated, add all other ingredients and make a soft dough, kneading for 5-10 minutes (or use bread machine). Cover and leave in a warm spot to double.
Prepare fillings:
Walnuts -In a separate bowl mix dry ingredients for fillings. Pour boiling milk over, stir and leave to cool. Prunes - Process prunes with rum into a smooth paste.
When dough ready, roll out onto floured surface. You should have long rectangle that is as wide as your bread loaf tin is long; see picture down! Spread a couple of tablespoons of filling onto one side (narrower than your bread tin). Lift the dough and place it over the spread side; spread the top now with another filling. Keep doing this (spreading dough in a zig-zag motion) until you get at least 5 layers of alternate spreads. Place strudel into prepared bread tin. Cover with clean cloth and let it rest in a warm spot (20+ minutes). Preheat oven to 180*C; brush strudel with beaten egg and bake for 35-40 min. Slightly cool before slicing.
Potrebno:
Tijesto-
3 solje brasna
1,5 k instant kvasca(ili svjezi)
70 gr secera
100 gr maslaca, otopljenog
2 jajeta, srednje velicine, umucena
1/4 solje mlijeka (+,-), toplog
ribana korica 1/2 limuna
Fil-
Orasi:
150 gr mljevenih oraha
70 gr secera
1 k vanile
50 ml kljucalog mlijeka
Sljive:
2 solje polu-suhih sljiva, bez kospica
1 K ruma
jos- 1 jaje, umuceno - za premazivanje, po zelji
Nacin:
Aktivirajte kvasac, pa umijesite tijesto od sastojaka. Ostavite na toplom mjestu (pokriveno) da naraste. Pripremite fil-
Sa orasima: prelijte orahe i secer kljucalim mlijekom i ostavite prohladiti.
Sa sljivama: Ispasirajte sljive sa malo ruma.
Kada je tijesto spremno, pobrasnite stolnjak pa razvaljajte veliki pravougaonik, koji treba biti veoma dugacak i toliko sirok kao sto je vasa modla za hljeb / kruh dugacka - vidi fotografiju gore! Namazite jednu stranu tijesta sa filom, nesto uze nego je modla. Prebacite tijesto na drugu stranu, zatim namazite drugim filom po vrhu i preko prethodnog mazanja. nastavite prebacivati i mazati na cik-cak nacin, sve dok ne dobijete bar 5 slojeva. Smjestite u pripremljeni model, pokrijte i ostavite na toplome 20 min+.
Ukljucite rernu na 180*C. Premazite strudlu umucenim jajeto pa pecite 35-40 min.
Malo prohladite prije rezanja.
Jako interesantno, ko stvoreno za mene, volim ovakve "skulpture od kolača".
ReplyDeleteKako ja volim strudle, mogla bih stalno jesti, ova tvoja super izgleda.
ReplyDeleteKako ovo dobro izgleda!!! Štampam i pravim, sigurno.
ReplyDeletePredivna je, ja jaaako volim štrudle, tj. meni su to gibanice i super su sa svakakvim punjenjima :)
ReplyDeleteЯсна,прекрасен щрудел!Много ми хареса и скоро ще пробвам чудесната ти рецепта!Поздравявам те!
ReplyDeleteZanimljiva kombinacija oraha i šljiva. Jako dekorativno izbleda.
ReplyDeleteJako efektno... I mnogo mi se dopada nadjev sa sljivama. :)
ReplyDeleteSo beautifully done, sounds super yummy with the prunes and walnut fillings..
ReplyDeletePerfect name to the strudels,they have turned out beautiful!!
ReplyDeleteJoin me in the ONGOING EVENT- "Mint & Coriander seeds" (EP Series-Apr)
ERIVUM PULIYUM
koja prekrasna štrudla!!
ReplyDeletewow...awesome recipe.....
ReplyDeleteTesto izgleda jako dobro... svidja mi se i kombinacija oraha i suvih sljiva.
ReplyDeletehi jasna, innovative zig-zag style. looks very pretty. The prunes and walnuts combines well in taste too. have a nice day
ReplyDelete:) krasna ideja! I kombinacija sa suhimi slivami, super!
ReplyDeleteKad je u pitanju štrudla sve volim, interesantan način motanja.
ReplyDeleteHey this is so interesting. Excellent cake. You are a very good baker. X
ReplyDeletewow, ovo je baš zanimljivo!!! :)
ReplyDeleteDopada mi se kombinacija šljiva i oraha. :) Štrudla izgleda božanstveno. Baš bi lepo išla kao dezert na nekom pikniku.
ReplyDelete