17 December 2010

Gingerbread Dough


There is no smell like Gingerbread Dough smell.

Ingredients:
-Dough
750 g flour
3 tbs baking powder
2 teas cinnamon
1 teas cloves ground
1 teas ginger powder
1/4 teas cardamom powder
pinch of salt
190 g honey
150 g sugar, caster or icing
70 g butter, melted
juice and zest of 1/2 lemon
1 large egg
1 egg yolk
-Icing 'glue'..if you want to make a house
1-2 egg whites and enough icing sugar to make thick but still runny paste.
Method:
Mix all ingredients and make stiff dough. Cover and leave it rest for 20-30 minutes.
Dust working surface and roll out the dough 5 mm thick. At this stage you cut shapes, or 'house walls'. For a house you need to cut rectangles of following sizes;
12 x 19 cm - 2 times, 10,5 x 16 cm - 2 times and 16 x 18 - 2 times (you'll need to cut upper corners of those rectangles, so they support roof - see picture). From the rest of dough, cut out stars, ginger men, harts... Bake 10-15 minutes at 160*C. If you need to reshape (trim) your dough, do it while still warm.
Leave it cool completely, before you start assembling.






To do this you'll need some cans,
to hold walls up-right, while
corners (which you have spread with icing)
dry and become solid.
It usually takes couple of hours. Then you can
stick roof in the same way. After that
comes decorating part!
My Snowman is made of Raffaello truffles, which I have rolled into icing sugar.




'Gingerbread' Tijesto

Obozavam miris (i ukus) ovoga tijesta!

Potrebno:
-Tijesto
750 gr brasna
3 kasike praska za pecivo
2 kasicice cimeta
1 kasicica karanfilica
1 kasicica djumbir praha
1/4 kasicice kardamom praha
malo soli
190 gr meda
150 gr sitnog secera
70 gr putera, otopljenog
sok i kora 1/2 limuna
1 vece jaje
1 zumance
-Secerno 'ljepilo' za kucu
1-2 bjelanca i dovoljno secera u prahu da smjesa bude gusta ali jos uvijek 'tecna'.
Nacin:
Umijesite cvrsto tijesto od svih sastojaka, pokrijte i ostavite odmarati 20-30 minuta. Na pobrasnjenoj povrsini razvaljajte na debljinu od 5 mm i vadite oblike ili 'zidove' kuce. Za zidove cete trebati po 2 pravougaonika sljedecih dimenzija:
12 X 19cm, 10,5 X 16cm, i 16 X 18cm (od ovih cete odrezati gornje uglove, da bi mogli podrzati krov - vidi sliku).
Pecite 10-15 minuta na 160*C. Kada izvadite i prije nego se ohladi, odrezite/dotjerajte oblike. Ohladite prije nego zapocnete 'gradnju'.
Kada podignete zidove, ivice namazite bjelanjkovom smjesom, pa zidove ucvrstite sa konzervama. Ostavite da se stegne prije nego stavite krov na isti nacin. Poslije ovoga dolazi dekoracija, koju cu prepustiti vama.
Od ovoga tijesta mozete praviti i druge oblike.

10 comments:

  1. Uvek su me privlačile ove kućice ali ih nikad nisam napravila! Svidja mi se kako si uradila svoju verziju:))) Sneško je prvi:)

    ReplyDelete
  2. Bas je slatka kucica!!! Ni ja je jos nisam pravila... kupila sam sekace ali sumnjam da cu i ove godine uspeti da je uradim. Snesko se bas lepo uklopio u celu pricu :)

    ReplyDelete
  3. Predivno si napravila ovu slatku kućicu!

    ReplyDelete
  4. Jako je lepa,ja se još predomišljam da li da je pravim....

    ReplyDelete
  5. Ma predivna je, svaka čast, ja sam oduševljena!

    ReplyDelete
  6. Hola desde VIGO ESPAÑA , que casita de gengibre tan bonita ,, da pena comersela .. SALUDOS MARIMI

    ReplyDelete
  7. Prelepa kućica. Sve se mislim da je napravim i nikako da dođe na red. Da li se taj šećer ako se drži u toplom stanu otapa ili ostane takav?

    ReplyDelete
  8. Jelena, Ovaj secer sa bjelancetom se osusi i stvrdne, Secer u prahu (na krovu) se nije otopio, pretpostavljam zato jer tijesto nije masno, a kucica ne mora u frizider.

    ReplyDelete
  9. ja se već nekoliko godina spremam napraviti neku ovakvu kućicu, a onda opet odustanem
    jako lijepa u tvojoj izvedbi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...