26 July 2011

Baharat Spiced Lamb Cutlets


Craving something oriental? The easiest way to satisfy your cravings is to use typical spice blends of certain country along with your favorite food.
In next few posts I'll give recipes of spice blends from different parts of the World. Today it is Turkey. This spice blend can be used with any meat.

Ingredients:
2 lamb cutlets for each person
vegetables for grilling (your choice)
olive oil
Baharat Spice mix-
4 teas black pepper
3 teas coriander seeds
3 teas cinnamon
3 teas cloves
4 teas cumin seeds
1 teas cardamom pods
3 teas nutmeg
6 teas paprika
Method:
Grind all spices togheter. Rub lamb cutlets with this blend, salt it (optional). Brush cutlets with olive oil and grill on a very hot pan or bbq. Add some cut vegetables (zucchini, capsicum, eggplant, mushrooms) brushed with olive oil (and grilled), for complete meal. The rest of spice blen keep in a container with lid.

Jagnjeci kotleti sa Baharatom (Turskom mjesavinom zacina)

Najlaksi nacina za isprobati ukuse i mirise neke zemlje je da koristite njihove tipicne zacine. U nekoliko sljedecih postova cu dati recepte za zacine razlicitih zemalja. Danas je to Turska. Ovaj zacin se uglavnom koristi za utrljavanje u meso prije pecenja.

Potrebno:
2 jagnjeca kotleta po osobi
Povrce po izboru, izrezano
Maslinovo ulje
Baharat mjesavina-
4 k crnog bibera
3 k korijander sjemena
3 k cimeta
3 k karanfilica
4 k kima
1 k kardamoma
3 k muskatnog / djeviz oraha
6 k paprike crvene
Nacin:
Sameljite (ili zdrobite) sve zacine zajedno, utljajte u meso, pa ga posolite i premazite uljem.
Povrce (paprike, gljive, tikvice, patlidzani) takodje namazite uljem i posolite
Pecite meso na veoma jakoj vatri - gril ili specijalna tava, zatim i povrce na nesto blazoj.
Visak mjesavine zatvorite u teglicu i cuvajte za sljedecu priliku.

10 comments:

  1. Sada kada i kod nas ima dosta začina ovakve kombinacije su moguće. Pravila sam neke jela sa Garam Masalom i stavljala petinu preporučenog ačina i to je bila naša mera začina. Jednostavno navikli smo samo na so i biber. Doduše kažu da mesu samo treba so i biber. Nije mi jasnoo kako se kod nas svi ti začini nisu primili vekovima jer su ih Turci sigurno i ovde koristili ili su bili skupi i tada kao suvo zlato. Ne znam zašto se na Istoku toliko začina koristi. Verovatno imaju osobinu da meso može više da se održi i ne pokvari. U Američko meso iz supermarketa se svšta može dodavati jer ono samo nema ukus. Da li se jede piletina, teletina, svinjetina, sasvim je svejedno pošto sve ima isti ukus pa ti začini to malo poprave.

    ReplyDelete
  2. Kako samo sočno izgleda !! SJAJNO!!

    ReplyDelete
  3. save for me dear...I'll be right over there..:P
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  4. Na ovom tanjuru mi se sve sviđa!

    ReplyDelete
  5. Steta sto si tako daleko, sad bih pitala mogu li doci na rucak;) Predivno!

    ReplyDelete
  6. @ Jelena
    Istina je da je ukus mesa (i nekih drugih namirnica) kod nas totalno drugaciji od ovoga sto ja kupujem ovdje. Pretpostavljam da zemlje koje imaju uslove da proizvode zacine ih puno vise i koriste. (Zacini imaju i izuzetna ljekovita svojstva!)
    Imam neku knjigu o 'Starim Bosanskim' jelima...Bila sam jako iznenadjena da pronadjem upotrebu karanfilica i cimeta sa mesom. Probala sam - odlicno je (recept u jednom od narednih postova.) Ostaj mi zdravo, kao i svi ostali

    ReplyDelete
  7. Pa ovo jako lepo izgleda, lepo uradjeno...Pozdrav...

    ReplyDelete
  8. Ovo zvuči jako dobro ! A ja sam ljubitelj mesa u začinima, uvijek ga volim isprobati u nekim marinadama ili slično. Isprobati ću i na ovaj način, većina začina mi je dostupna, već znam da će biti dobro !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...