22 November 2011

Bohemian Torte


Hazelnuts, chocolate and creme patisserie...multilayered...gluten free!

Ingredients:
Gateau bases-
10 egg whites
200 g caster sugar
25 g cocoa
250 g hazelnuts, roasted and processed
Creme patisserie-
500 ml milk
150 g sugar
1 tbs vanilla
6 egg yellows
4 tbs corn flour
50 g butter, softened
Chocolate cream-
4 egg yellows
2 eggs
150 g sugar
200 g dark chocolate
200 g butter, soft
Method:
Gateau-
Preheat oven to 150*C, prepare 3 round bases, covered with baking (silicon) paper.
Whisk egg whites until stiff; add sugar and continue whisking until thick and glossy. Fold in cocoa and hazelnuts. Spread onto 3 prepared bases, bake for 30-35 min. Take out and cool.
Creme patisserie-
Mix a bit of milk with eggs, yellows and corn flour.
Put the rest of milk and sugar in a pan, bring to boil. Pour prepared egg mixture; cook until thick. Cool, then beat in softened butter.
Chocolate creme-
Cook eggs and sugar in a double boiler, until thick (stirring all the time). It may take 15+ minutes. When thick, break chocolate into smaller pieces and put them into hot cream. Mix and let it cool completely.
Beat butter, add cooled creme and whisk together.
Assembling-
Spread creme patisserie onto each base. Put chocolate creme into a patisserie bag and pipe over each base with creme patisserie (you might choose to decorate top layer with this creme).
Put layers together; refrigerate for 1 hour before cutting.





Boemska (Boem) Torta
...u devet prekrasnih slojeva od ljesnika, cokolade i vanila kreme...bez glutena!

Potrebno:
Kore-
10 bjelanaca
200 gr sitnog secera
25 gr kakaa
250 gr ljesnika, propecenih i samljevenih
Krema I-
500 ml mlijeka
150 gr secera
1 K vanile
6 zumanaca
4 K 'Gustina' (ili kukuruzni skrob)
50 gr omeksalog maslaca
Krem II-
4 zumanca
2 jaja
150 gr secera
200 gr tamne chockolade
200 gr omeksalog maslaca
Nacin:
Kore-
Umutite bjelanca, dodajte secer. Jos malo mutite. Iskljucite pa umijesajte kakao i ljesnike. Pecite 3 kore, preko silikonskog papira, na temp 150*C oko 35 min. Ohladite.
Krem I-
Umutite jaja sa gustinom sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko i secer stavite kuhati. Kada prokljuca, uspite mjesavinu sa jajima i kuhajte kao puding. Ohladite, pa u to dodajte umucen maslac.
Krem II-
Pomijesajte jaja i secer, kuhajte na pari dok se ne zgusne - 15+ minuta. U vrucu smjesu dodajte komadice cokolade, promijesajte i ohladite.
Umutite maslac pjenasto pa dodajte cokoladnu smjesu. Umutite u krem.
Slaganje-
Na svaku koru nanesite krem I. U poslasticarsku kesu stavite krem II pa ga istinite preko krema I - ovo je njlaksi nacin nanosenja krema na krem (na povrsinsku koru mozete napraviti dekoratcije).
Slozite slojeve u tortu; rashladite u frizideru najmanje 1 sat prije rezanja.
Uzivajte u svakom zalogaju, kao BOEM!







HAPPY 14-th BIRTHDAY, VIGOR!


31 comments:

  1. Predivna torta predivna:)Cega tu sve imaaaaa.Kremasta cokoladna:)) Odlicno;)

    ReplyDelete
  2. Sretan rodendan Vigoru!!!
    Torta je divna ,posebno mi se svida sto ne ide brasno !!!!

    ReplyDelete
  3. hi jasna.. oooooooooooooooooooooooooooooo!!!!
    i came this morning, now it's another torte! wow wow look so delicious, every time i see your foodie photos, i feel kind of hungry.. as always- great recipes with great photos.

    ReplyDelete
  4. Sretan rođendan Vigoru!
    Jako mi se sviđa ona fotka na kojoj su kriškice torte poslagane oko stalka. A torta je prekrasna!

    ReplyDelete
  5. Predivne torte izlaze iz tvoje kuhinje. kako su samoo žene saa ovih prostora talentovane. Ovakve stvari se u svetu služe samo u ekskluzivnim poslastičernicama. Dopada ju mii se dva krema na torti.

    ReplyDelete
  6. torta je božanstvena, pogotovo što ima ovako lijepe slojeve i dvije kreme

    ReplyDelete
  7. fantaastična torta, ide odmah na listu za isprobavanje!!

    ReplyDelete
  8. Srecan rodjendankoooooooo:)
    ovakve torte voleeeeeeem

    ReplyDelete
  9. Разкошна торта!Просто прелест!
    С удоволствие бих я пробвала!
    Прегръдки Ясна и слънчев ден!

    ReplyDelete
  10. This z absolutely fantastic dear

    ReplyDelete
  11. Srećan rođendančić:)!!!
    Tortaaaaaa... svaka čast, jako ukusno izgleda:)

    ReplyDelete
  12. I love this torte, is fantastic and delicious; very good photos.

    Cheers

    Marimi

    ReplyDelete
  13. wow...sounds irresistably hearty n full of nice texture jasna..;)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  14. Po mom okusu prava torta s bogatstvom okusa lješnjaka i čokolade.

    ReplyDelete
  15. Wow, kako dobro izgleda! Tako sočna i kremasta :)

    ReplyDelete
  16. Čim sam vidjela naslov rekla sam sebi , što ja volim Boem tortu, a ova tvoja je prava raskoš od te torte. Odlična je !!
    Vigoru želim sretan rođendan !!

    ReplyDelete
  17. Ficou lindo, e delicioso!!!
    Bjs :)

    ReplyDelete
  18. Sa tim parcetom bas mamis!!PRELEPA ti je!!!POzz

    ReplyDelete
  19. Ko sto Branka rece, prava raskos od torte. Savrseno

    ReplyDelete
  20. WOW, that's the coolest homemade cake I ever so, it looks so rich and tasty. :X

    ReplyDelete
  21. This looks wonderful; I have missed so many good recipes. I have been trying to get on your site and for some reason, I couldn't get on.
    Rita

    ReplyDelete
  22. A kada se dodaje vanilija i koja je vanilija u pitanju? Vanilin secer ili burbon vanilija iz stapica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista nije bitno kakvom vrstom vanile raspolazete; moze tecna (ekstrakt), svjeza vanila iz stapica ili secer-vanila.

      Delete
  23. Svidja mi se sto je bez glutena! :) Recepti su odlicni, a vi veoma talentovani. Puno pozdrava i hvala na receptima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lijepim rijecima; pozdrav iz Australije!

      Delete
  24. Već pola sata sam na tvom blogu i nikako da se maknem, a moram kuhati ručak :)
    Ova torta me je oduševila. Kako samo prekrasno izgleda! Obožavam boem, ova šnita ima sve u savršenom omjeru!

    ReplyDelete